SPREČIMO TROVANJE PČELA: Ministarstvo i SPOS uputili apel

E.B.T.

29. 03. 2023. u 17:39

UPRAVA za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) danas su uputili zajednički apel poljoprivrednim proizvođačima, korisnicima sredstava za zaštitu bilja i pčelarima da u periodu cvetanja voća smanje rizik od trovanja pčela.

СПРЕЧИМО ТРОВАЊЕ ПЧЕЛА: Министарство и СПОС упутили апел

Foto: Free Images Pixabay

- Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, a usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova pa je manje učešće plodova prve klase u rodu - navodi se u apelu.

Potpisnici podsećaju da Zakon potpuno zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče, ni rano ujutru. Oni apeluju na poljoprivredne proizvođače, da čak i kada primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele kod kulture koja nije u cvetu, prvo suzbiju korove u voćnjacima.

-Upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke ispod stabala koje su u cvetu – objašnjavaju potpisnici. - Skrećemo pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice i soje insekticidima, zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja. Takođe, apelujemo da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

Potpisnici podsećaju da su zahvaljujući međusobnoj saradnji prošle sezone uspeli preventivno da zaustave par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu. Oni upozoravaju da je problem i tretiranje komaraca iz vazduha jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju.

- Apelujemo da se tretiranje komaraca ne sprovodi iz vazduha, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela – navode Uprava i SPOS. .

Potpisnici podsećaju da svako pčelinje društvo podigne prinos ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura, te da je i zato neophodno sačuvati pčele od trovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri