DA LI ĆE POSKUPETI SVINJETINA I PILETINA NAKON VLADINE ODLUKE DA ODMRZNE NJIHOVE CENE: Evo šta su naši reporteri zabeležili

E.B.T.

11. 02. 2023. u 08:30

CENE pojedinih vrsta svinjskog mesa i piletine više nisu ograničene. Ova odluka, koju je Vlada Srbije donela u četvrtak, stupila je na snagu juče. Takođe, vekna "sava" je poskupela i košta 57 dinara, a do sada se prodavala za 53,50.

ДА ЛИ ЋЕ ПОСКУПЕТИ СВИЊЕТИНА И ПИЛЕТИНА НАКОН ВЛАДИНЕ ОДЛУКЕ ДА ОДМРЗНЕ ЊИХОВЕ ЦЕНЕ: Ево шта су наши репортери забележили

Foto Novosti

Građani su zabrinuti da bi, nakon odluke o "odmrzavanju" cena mesa moglo da dođe do njihovog nekontrolisanog skoka. Međutim, u marketima koje su naši reporteri obišli u petak nije bilo nikakvih izmena. Kako su nam rekli predstavnici jednog trgovinskog lanca, živa vaga svinja je prošle nedelje poskupela 20 do 30 dinara, a u prethodnom periodu je bila stabilna. Međutim, kako ističu, još nemaju kalkulaciju i nisu mogli da nam kažu da li će i kada biti korekcija.

Svinjetina se juče u marketima i dalje prodavala po cenama koje su niže od onih koje su bile maksimalno dozvoljene prema prethodno važećoj uredbi. Ministar trgovine Tomislav Momirović je u četvratak poručio da se to ministarstvo ozbiljno bavi situacijom na tržištu i da neće dozvoliti poskupljenja.

- Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koje potresa celu Evropu - kazao je Momirović. - Građani ne treba da brinu, glavni cilj je obezbeđivanje stabilnih cena i redovna snabdevenost tržišta.

Novom Vladinom uredbom ukinuti su članovi 7 i 8, što znači da cene svinjskog buta bez kostiju, plećke, vrata sa kostima i krmenadla sa kostima više neće biti ograničene, kao ni cena celog pileta. Povodom poskupljenja vekne "sava" na 57 dinara, predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, ističe da je ta korekcija bila neophodna zbog poskupljenja troškova proizvođača.

- Ova osnovna vrsta hleba košta ispod svake realne cene zahvaljujući subvencionisanoj ceni brašna koje pekari dobijaju od države, i zato što je uredbom smanjena trgovačka marža na šest odsto - objašnjava Pralica. - Sve velike industrijske pekare proizvode na gas, a od Nove godine poskupeo je taj energent, kao i struja. Osim toga, u poslednjih pola godine cena kvasca je viša za 100 odsto. Takođe, plate zaposlenih u pekarstvu su za poslednjih 15 meseci povećane od 60 do 100 odsto.

On ističe da je i sa cenom od 57 dinara, "sava" najjeftinija vekna, jer pola kilograma hleba od brašna tip 500 u regionu košta od 120 do 130 dinara, a u evropskim zemljama i više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)