OVE NEDELJE PONOVO RAST KAMATNIH STOPA: Građani mogu da traže produžetak otplate kredita

B. Ca.

06. 02. 2023. u 15:32

OVE nedelje sledi još jedno podizanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije. Uoči novog skoka koji će poskuperi kredite, iz Centralne banke potsećaju na olakšice u vraćanju pozajmica.

ОВЕ НЕДЕЉЕ ПОНОВО РАСТ КАМАТНИХ СТОПА: Грађани могу да траже продужетак отплате кредита

Foto Shutterstock

Naizmenično i gotovo neprekidno skaču glavne referentne kamatne stope Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke. Ova povećanja se prenose na sve dugove građana Srbije sa promenljivim kamatnim stopama - gotovinske dinarske i stambene u evrima.

U četvrtak, 9. februara, očekuje se još jedna korekcija kamata naviše, jedanaesta po redu počevši od aprila prošle godine. Ovo je metoda za suѕbijanje inflacije, koju sprovodi i naša i druge evropske i svetske centralne banke. Inflacija je trenutno 15 odsto i verovatno će i na novoj sednici IPO NBS biti podignuta za još četvrtinu ili pola procenta. Trenutno, od poslednjeg povećanja u januaru, referentna kamata iznosi 5,25 odsto.

Na sajtu Centralne banke juče je objavljeno u rubrici "Korisno je da znate" potsećanje ѕa građane da svoje keš i stambene kredite mogu da produže do tri ili pet godina.

 - U ovoj godini započinjemo temom koja je važna za naše građane, a odnosi se na primenu propisa koje je, radi pružanja podrške stanovništvu, Narodna banka Srbije usvojila u decembru prošle godine - kažu u NBS. 

Ivana Joksimović iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS, na početku svog izlaganja, istakla je da je navedenim propisima omogućeno banci da bez uticaja na svoj kapital fizičkim licima u finansijskim poteškoćama restrukturira potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na tri godine dužu ročnost u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

- Iz ugla dužnika, navedeno zapravo znači da će, ako dužnik ima probleme u izmirivanju obaveza ili je procena da će te probleme imati uskoro, banka nesmetano moći da mu produži rok za otplatu ove vrste kredita tako da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude najduže devet godina, a za kredite odobrene za kupovinu motornih vozila najduže jedanaest godina - naglasila je ona. - Takođe, u okviru ovih rokova, dužniku može da se odobri ustupak u otplati kredita, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Banke mogu da odobre dužniku opisani ustupak i na svoju inicijativu – uz njegov pristanak, postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika. Rok u kojem se može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja, po novim pravilima, nije ograničen, ali se ustupak pod propisanim uslovima može koristiti samo jednom. Pored toga, predviđeno je i to da uslovi otplate potraživanja ugovoreni odobravanjem restrukturiranja na opisani način ne mogu biti nepovoljniji u odnosu na ranije ugovorene uslove.

- Kada je reč o stambenim kreditima, to podrazumeva da banke i tokom ove godine, tačnije do 31. decembra, mogu da vam ponude olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina od datuma dospeća poslednje rate kredita - kaže Joksimovićeva. - Na taj način banke se dalje podstiču da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na ročnost koju ste inicijalno ugovorili s bankom, što u trenutnim okolnostima rasta stope EURIBOR u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti rast problematičnosti stambenih kredita.

Takođe, ona je navela da se nastavlja podrška olakšanom pristupu finansiranju fizičkim licima i u 2023. godini. Podsetila je i da su odluke o kojima je prethodno bilo reči donete radi stvaranja uslova za banke da dužnicima kojima je to zaista potrebno odobre odgovarajuće olakšice.

- Ukoliko imate poteškoće u otplati kredita, savetujemo vam da se obratite neposredno vašoj poslovnoj banci kako biste ugovorili optimalno rešenje kojim ćete prevazići probleme - zaključila je Ivana Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!