ZEMLJA EU BELEŽI REKORDAN SKOK CENA HRANE: Najveći problem imaju sa brašnom, jajima i kafom

Novosti online

14. 11. 2022. u 15:37

INFLACIJA hrane u Finskoj je prošlog meseca zabeležila najveći rast od 15,7 odsto na godišnjem nivou, izvestio je u ponedeljak TASS, pozivajući se na najnovije podatke koje je objavio statistički centar te zemlje.

ЗЕМЉА ЕУ БЕЛЕЖИ РЕКОРДАН СКОК ЦЕНА ХРАНЕ: Највећи проблем имају са брашном, јајима и кафом

Foto: Profimedia

Porast cena, koji je navodno najveći otkako je Finska pristupila Evropskoj uniji pre 27 godina, pripisuje se "povećanju cena đubriva i energenata izazvanih pandemijom koronavirusa i sukobom u Ukrajini".

EU se suočava sa naglim porastom cena energenata i rekordnom inflacijom usred antiruskih sankcija i politike napuštanja ruske nafte, prirodnog gasa, uglja i drugih roba. Očekuje se da će situacija dovesti do racionalizacije energije i nestašica u celom regionu.

Najveći skok zabeležen je kod brašna, jaja, kafe i putera. Cene brašna su zabeležile ogroman rast od 46 odsto, dok su cene ostalih prehrambenih proizvoda porasle za više od 30 odsto.

- Cene će nastaviti da rastu do kraja godine, a najmanje u prvoj polovini sledeće - rekao je Jirki Niemi, profesor istraživanja na Institutu za prirodne resurse Finske, a citirala je agencija.

Pre dve nedelje, preliminarni podaci Evrostata pokazali su da je u oktobru inflacija u Finskoj porasla na 8,3 odsto, što je najniža stopa među državama članicama EU posle Malte.

Prošlog meseca, Evrostat je izvestio da je cena kafe u EU u proseku porasla za skoro 17 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je Finska prednjačila na listi. Skok cena kafe u zemlji iznosio je 44 odsto u 12 meseci do avgusta 2022.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu