POZIV PRIVREDNICIMA: Besplatni seminari u 12 gradova Srbije

Promo

08. 11. 2023. u 16:05

POSLOVNA akademija Privredne komore Srbije (PKS) organizovaće narednih meseci u 12 gradova širom zemlje besplatne jednodnevne seminare za predstavnike kompanija na temu zelene transformacije srpske privrede - „Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije: CBAM, dekarbonizacija, ESG, Due Diligence, monitoring i izveštavanje“.

ПОЗИВ ПРИВРЕДНИЦИМА: Бесплатни семинари у 12 градова Србије

Foto Arhiva

Seminari su namenjeni kompanijama koje posluju u industrijama gvožđa/čelika, cementa, aluminijuma, đubriva, električne energije i vodonika, a koje će biti obveznici novog mehanizma za prekogranično izjednačavanje ugljenika (CBAM) koji je uvela Evropska unija.

- CBAM podrazumeva sistem naplaćivanja taksi u zavisnosti od sadržaja ugljenika u određenim proizvodima koji se uvoze u EU iz zemalja u kojima su klimatske politike manje ambiciozne od evropskih - kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike i direktor Poslovne akademije PKS.

Dodaje da je zelena transformacija, sveobuhvatan, kompleksan i zahtevan proces koji podrazumeva, pre svega, prelazak ka niskougljeničnom i održivom poslovanju, a predstavlja jedan od najvećih generacijskih, ekonomskih i društvenih izazova današnjice.

Prvi u nizu seminara počinje već sutra, u četvrtak 13. novembra u RPK Subotica, a svi zainteresovani privrednici za temu zelene transformacije mogu se prijaviti na i-mejl adresu akademija@pks.rs .

Nakon Subotice, slede seminari u RPK Leskovac 17. novembra, RPK Kruševac 22. novembra i RPK Valjevo 24. novembra.  Sledećeg meseca obuke će biti održane u RPK Požarevac 1. decembra, zatim, u RPK Kraljevo 6. decembra,  RPK Užice 8. decembra, RPK Novi Sad 11. decembra, RPK Niš 13. decembra, RPK Kragujevac 15. decembra i u RPK Zaječar 22. decembra. Termin dvanaeste obuke u Beogradu će biti naknadno utvrđen, a sa obukama će se nastaviti i tokom januara 2024. godine u ostalim regionalnim privrednim komorama koje terminima nisu pokrivene u ovoj godini.

Kovačevićeva podseća da je CBAM uredba usvojena u julu ove godine, a da je primena počela 1. oktobra i odnosi se na određenu robu koja se proizvodi u industrijama: 1) gvožđa/čelika, 2) cementa, 3) aluminijuma, 4) đubriva, 5) električne energije i 6) vodonika. Sve kompanije koje izvoze na tržište EU robu iz gore pomenutih šest industrija i čiji se proizvodi nalaze na listi CN kodova, u Prilogu I CBAM Uredbe, imaju obavezu merenja, izračunavanja i izveštavanja o ugrađenim emisijama GHG (gasova staklene bašte) u ove proizvode.

Prvi tromesečni izveštaj, koji pokriva kvartal koji se završava 31. decembra 2023. godine, podnosi se najkasnije do 31. januara 2024. godine.

- Aktivnosti PKS na ovom polju imaju za cilj da pokrenu prilike za zeleni rast, da daju podsticaj unapređenju konkurentnosti domaće privrede i doprinesu daljem razvoju i plasmanu domaćih proizvoda i usluga na različitim tržištima. Ovakve promene zahtevaju i temeljnu pripremu svake pojedinačne organizacije na promeni svesti o značaju, sadržaju i neophodnosti suočavanja sa izazovima koji su pred nama - ističe Kovačevićeva.

Zato će seminari, objašnjava, obuhvatiti teme koje se tiču ESG (Environmental, Social, and Governance) rizika i održivog poslovanja, novih CSR direktiva i načina utvrđivanja ESG rizika. Odgovoriće se na ključna pitanja, koje su obaveze i odgovornosti kada je reč o pripremi za CBAM, šta podrazumeva ugljenični otisak proizvoda i kako se priprema GHG izveštaj.  Zatim, biće obezbeđena stručna i savetodavna podrška privredi u vezi lanaca dobavljača i Due Diligence u oblasti ljudskih prava i životne sredine, i objašnjeno sve u vezi monitoringa i izveštavanja, zakonskih obaveza, međunarodnih standarda...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)