PROPAST NDH, PACOVSKI KANALI I BLAJBURG: Istoričar Goran Šarić - Hrvati bi da zataškaju jasenovačke zločine i aboliraju ustaše! (VIDEO)

J. S.

14. 05. 2021. u 20:34

PREDAVANjE Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, „Propast zločinačke NDH: pacovski kanali i Blajburg" može da se pogleda na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ПРОПАСТ НДХ, ПАЦОВСКИ КАНАЛИ И БЛАЈБУРГ: Историчар Горан Шарић - Хрвати би да заташкају јасеновачке злочине и аболирају усташе! (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Šarić je predavanje o „slučaju Blajburg", koje nosi podnaslov „Zločin je bežao na Zapad“ započeo konstatacijom da je reč o zločinu bez žrtve.

- Ti ljudi koji su se našli u Blajburgu, imali su jako dobar razlog zbog kojeg su bežali – naglasio je Šarić.

Pojmovi „Blajburg" i „križni put" odnose se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine, kada je na desetine hiljada vojnika i civila koji su bežali iz Jugoslavije bilo vraćeno u zemlju.

Prema Austriji su se tada povlačile ustaše i domobrani sa civilima, slovenski domobrani, četnici, nedićevci, ljotićevci i nemački vojnici. Trećina je uspela da pređe u Austriju, odakle su ih britanske snage vratile Jugoslovenskoj armiji.

- Priču o Blajburgu jedan deo hrvatske javnosti koristi da bi zataškao Jasenovac i sakrio priču o jasenovačkim zločinima, te kako bi se abolirali ustaški zločinci – istakao je Šarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu