MOJSILOVIĆ: Do kraja meseca predlog za način služenja vojnog roka

Novosti online

23. 04. 2024. u 08:54

IMAJUĆI u vidu da je vojna neutralnost jedno od polazišta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, te da je Strategijom odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasnivaju na modelu totalne odbrane, neophodno je osposobljavanje najšireg dela stanovništva za vojnu službu, ističe načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

МОЈСИЛОВИЋ: До краја месеца предлог за начин служења војног рока

Foto Vojska Srbije

Po njegovim rečima, Generalštab VS obavezni vojni rok vidi kao dugoročno rešenje za dostizanje potrebnog kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica, odnosno rezervnog sastava Vojske Srbije.

Razrađeno je više modela služenja vojnog roka, s jasno identifikovanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizu po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je poznat i izdvojen optimalan model.

- Procenu i predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, s predlogom modela obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze, dostavićemo vrhovnom komandantu VS i predsedniku Republike do kraja meseca, precizira general Mojsilović, te dodaje da ne bi bilo korektno da govori o sadržaju predloga pre nego što se isti dostavi.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije komentariše i bezbednosnu situaciju na Kosmetu, koja je po njegovoj oceni izuzetno osetljiva – i pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti, zaštita osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na KiM i dalje je neadekvatna, budući da se počinioci krivičnih dela prema Srbima uglavnom ne procesuiraju i da su napadi albanskih ekstremista i skrnavljenje srpskih svetinja gotovo svakodnevni.

- Ove napade vidim kao deo operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, što za cilj ima 'puzeće' etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba, kaže general, te dodaje da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti relativno stabilna – Vojska Srbije u saradnji s drugim snagama bezbednosti RS obezbeđuje administrativnu liniju, sprečava ilegalne prelaske, ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala.

Na Dan vojske general Mojsilović ističe i da je izuzetno srećan i ponosan na rezultate koje je Vojska Srbije ostvarila poslednjih godina i na to koliko je danas VS u svakom pogledu jača i opremljenija.

- Nastavljamo modernizaciju tenkova i borbenih vozila pešadije, remont i modernizaciju helikoptera Mi-35P, završavamo projekat 'Strategijska PVO kupola' (integrisani sistem PVO), uvodimo novi domaći sistem automatizacije u jedinicama vazdušnog osmatranja i javljanja, a očekuje nas i potpisivanje ugovora za novi višenamenski borbeni avion, zaključuje načelnik Generalštaba VS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)