KRSTAŠI NA AERODROMU „NIKOLA TESLA“: Kampanja DZPPS „Zajedno za ptice“ za spas ptice kojoj preti izumiranje

Lj.P.

04. 04. 2024. u 14:41

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokreće novu, trajnu kampanju „Zajedno za ptice“ sa ciljem da sakupe novčana sredstva za nastavak svojih programskih aktivnosti, za rad na zaštiti orlova krstaša i drugih ugroženih vrsta ptica, za akcije popisivanja i proučavanja kao i za brojne delatnosti popularizacije posmatranja ptica. Početak kamapanje uprilične je na Aserodromu „Nikola Tesla“, gde je otvorena postavka posvećena krsašima.

КРСТАШИ НА АЕРОДРОМУ „НИКОЛА ТЕСЛА“: Кампања ДЗППС „Заједно за птице“ за спас птице којој прети изумирање

FOTO: Danica Vlajković

FOTO: Danica Vlajković

Kako bi mogli da nastave svoj rad na zaštiti krstaša, ali i brojnim drugim aktivnostima zaštite i proučavanja ptica kao obrazobvanja javnosti koje sprovode tokom čitave godine DZPPS pokrenulo je novu trajnu kampanju, a podršku je prva pružila uprava Aerodroma „Nikola Tesla“ na kojem je kapmanja otpoćela otvaranjem specijalne postavke sa skulpturom orla krstaša u prirodnoj veličini i pozivom posetiocima da doniraju.

FOTO: Danica Vlajković

- Činjenica da se orao nalazi na rubu izumiranja, sa svega osam preostalih parova, predstavlja alarmantan signal za sve nas i stoga smo odlučili da se aktivno uključimo u kampanju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – izjavila je Senka jelenković, izvršna direktorka za administraciju kompanije Belgrade Airport. - Ova postavka posvećena orlu krstašu na Aerodromu „Nikola Tesla“ predstavlja više od obične izložbe. Ona simbolizuje našu posvećenost zaštiti biodiverziteta i očuvanju prirodne ravnoteže u skladu sa ciljevima matične kompanije VINCI Airports. Podrška kampanji „Zajedno za ptice“ nije samo deo našeodgovornosti prema zajednici, već i način da demonstriramo našu posvećenost zaštiti prirode i osiguramo da naša prirodna baština ostane netaknuta za buduće generacije.

FOTO: Danica Vlajković

U prošlogodišnjoj kampanji „Za naše krstaše“, pomoću donatora, skzupljena su sredstva kojima su ornitolozi DZPPS mogli da obilaze 0sam parova krstaša tokom gnezdeće sezone, a mladi krstaš Joca dobio je satelitski odašiljač kako bi bio lakše praćen i proučavan. Opstanak ove kritično ugrožene vrste i dalje nije izvestan, tokom marta u bačkoj otrovana je mlada jedinka, a zabeležen je stravičam pomor ptica u blizini Kikinde, najverovatnije otrovanih, nedaleko od mesta gnežđenja jednog para krstaša. Ovo su, kako navode u DZPPS, samo neki od primera koji pokazuju sa kakvim se opasnostima sreću ptice i čitav živi svet.

FOTO: Danica Vlajković

- Za svako brojanje ptica, za svaki izlazak na teren da bi se istražilo trovanje ili da bi se sprečio krivolov potrebna su sredstva – kaže Milan Ružić., ornitolog i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Kao protivteža svemu tome, da bi se razvila ljubav prema pticama, Društvo je napravilo besplatnu aplikaciju za raspoznavanje ptica, objavilo prvu sistematičnu knjigu o njoihovom raspoznavanju, organizovali smo na desetine izleta sa posmatarnjem ptica širom Srbije. Ptice su naše zajedničko dobro koje moramo sačuvati i preneti budućim generacija,ma. Ne smemo im ostaviti svet bez ptičje pesme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)