SILOM HOĆE DA RAZBIJU PORODICU: Pravnici upozorili na kontroverze Zakona o rodnoj ravnopravnosti i pogubne posledice njegove primene

D. Matović

20. 03. 2024. u 06:30

Džender ideologija obuhvata mnoge aspekte društvenog života, sa akcentom na razbijanje porodice i obrazovanja.

СИЛОМ ХОЋЕ ДА РАЗБИЈУ ПОРОДИЦУ: Правници упозорили на контроверзе Закона о родној равноправности и погубне последице његове примене

Ilustracija Tošo Borković

Ovoj ideologiji nedostaje dubina, koja joj, zapravo, nije ni potrebna zato što snagu ne crpi iz iskrenog verovanja u demokratske vrednosti slobode, jednakosti i ljudskih prava, na koje se svesrdno poziva i krije, već iz sirove moći, koja se manifestuje u nasilnom sprovođenju njene utilitarističke politike. Poslednja linija odbrane od toga je Srpska pravoslavna crkva.

Ovo su zaključili učesnici skupa "Pravni aspekti i posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti" koji su krajem prošle sedmice organizovali SPC i Matica srpska. Profesori prava i drugi stručnjaci iz ove oblasti govorili su o kontrovezama koje sadrži Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i posledicama njegove primene.

Foto: Radio Svetigora

Velibor Džomić

- Sve se sada može okrenuti naopako, čak i Sveto pismo - kaže za "Novosti" advokat Milenko Radić koji je govorio o neustavnosti i nemogućnosti primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti. - Na skupu smo svi govorili šta je loše u Zakonu, ali moramo naći rešenje problema i izlaz iz toga. Šteta je što niko od autora spornog propisa nije bio prisutan. Nažalost, već je Ministarstvo prosvete prihvatilo praktikum u kome se kaže da se deca ne rađaju kao muško i žensko, nego će tek kad stasaju da se opredele. Pitanje trenutka je kada će matičarima biti rečeno da nema više polova, već samo rodova.

Pravnici su istakli da 38 država priznaje nečiji pol, dok je u devet uveden sistem samoopredeljenja. Medicinsku dijagnozu traži 26 zemalja, 13 zahteva sterilizaciju, a 17 država nema starosnih prepreka za primenu džendera.

- Prema evropskim standardima za priznanje ili primenu džender identiteta dovoljna je lična želja i ne traži se intervencija ili mišljenje treće osobe - kaže Radić. - Postupak je brz i ne uključuje troškove, a izričito su zabranjene dijagnostičke metode ili bilo kakvo testiranje detetovog rodnog identiteta. Od osoba se ne zahteva da prethodno živi određeni broj godina u drugom "džender" identitetu i da određen period koristi ime koje želi da uzme. Sve ovo piše u preporuci Komiteta ministara SE i Rezoluciji SE 2048.

UDAR NA TRADICIJU

PROFESOR Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, dr Zoran Devrnja je ukazuje na probleme sa kojima se suočava Nacionalni prosvetni savet, čiji je član:

- Ova institucija je veoma značajna u sistemu obrazovanja, ali su neke zakonske promene dovele do promene statusa. Ranije je savet imao konstituvan i vrednosno odlučujući značaj u sistemu obrazovanja, a od 2017. je postao samo telo čije odluke ne obavezuju. To je otvorilo vrata svim drugim promenama, kao što je promena statusa verske nastave, koja je postala samo izborni program, čime je degredirana. Ta promena nije mogla da se dogodi bez saglasnosti komisije svih verskih zajednica o verskoj nastavi. Sve je to dovelo do promocije nestandardnih ponašanja koji nisu u našoj tradiciji, a moglo je da bude sprečeno da je NPS zadržao ulogu koju je imao.

Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić je govorio o skandaloznim odredbama Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja u Crnoj Gori. Ukazao je da je intonacija "promotera" džender ideologije u Crnoj Gori da uvedu i administrativnu, a ne samo medicinsku promenu pola.

- Na posebnom udaru su deca koja će već od 15 godine moći da donose odluke. Po istom naumu i normama sledi i promena takozvanog rodnog identiteta. Nacrt zakona u Crnoj Gori pokazuje da uopšte nisu u pitanju prava i ravnopravnost žena već suštinski udar na čovekovu ličnost i porodicu - rekao je Džomić.

 

Milenko Radić / Foto Tanjug

Milenko Radić

 

Učesnici skupa su primetili da iako se pojmovi "džender" (rod) i "džender" identitet u našim propisima nalaze 15 godina, niko do danas nije objasnio šta ti pojmovi znače. A, prema izveštaju svetskog foruma, Srbija se po rodnoj ravnopravnosti nalazi na 23 mestu od 146 zemalja.

- Džender ideologija javno nipodaštava Crkvu i njen autoritet - istakao je prezviter Dragan Popović, doktorand Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. - Mnogo perfidnije deluje iznutra, za sad je umereni trend da se na nov način tumače delovi Svetog pisma kako ne bi bilo u suprotnosti sa ideologijom dženderizma. U ovome se ističu neprihvatljive interpretacije pojmova dostojanstvo i sloboda.

Popović je primetio da je (ne)zvanična politika savremenih postmodernističkih društava zapadnog kulturnog određenja u velikoj meri inspirisana džender ideologijom:

- Naše društvo je u ovoj kulturi ograničeno, najpre usled istorijskih okolnosti, ali i činjenice da se hrišćanski, pravoslavni etos - dijametralno suprotan postmodernističkom, nalazi duboko ukorenjen u biće srpskog naroda, te da ga nije lako iz njega istrgnuti. Očigledno se silom nameću "vrednosti" koje su sasvim neprirodne našem unutrašnjem osećaju. Čitavoj zajednici se silom zakona nameće takozvani rodno-senzitivni jezik, koji je - i pored toga što je skriven iza borbe za prava, slobodu i jednakost jednog od dva ustavom priznata pola, zapravo jedan od ogranaka džender ideologije.

 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)