SRBIJA JE BEZBEDNA, KRIMINAL U OPADANJU: U odnosu na 2001. godinu, zabeleženo je čak 43 odsto manje krivičnih dela

Z. Uskoković

21. 02. 2024. u 12:25

BEZBEDNOSNA situacija u Srbiji je stabilna. To pokazuje i statistika od 2000. godine naovamo. U poslednjoj deceniji beleži se pad kriminala. Lane je evidentirano 70.085 krivičnih dela, dok je, na primer, 2013. ta brojka iznosila - 113.780. U odnosu na 2001. izvršeno je čak 43 odsto manje krivičnih dela.

СРБИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНА, КРИМИНАЛ У ОПАДАЊУ: У односу на 2001. годину, забележено је чак 43 одсто мање кривичних дела

Foto Tanjug

Ovo pokazuje analiza rezultata MUP Srbije od 2001. godine do danas, u koju su "Novosti" imale uvid, a koja bi trebalo da bude predstavljena javnosti. Prema tim podacima, poslednja decenija je jedna od najstabilnijih i najbezbednijih. Tako je lane ubijeno 77 osoba, za razliku od 2002, kada je nasilno usmrćeno 212 ljudi. U poslednjih pola decenije broj najtežih zločina je, takođe, u stalnom padu.

- Prošle godine je od 77 ubistava i teških ubistava, rasvetljeno 71, što je 92,2 procenta - navode u MUP Srbije. - Od 142 izvršena ubistva u pokušaju i teška ubistva u pokušaju, rešeno je 95,8 odsto. Policija je u 2023. godini ostvarila dobre rezultate, ali težimo još boljim, zbog čega se mnogo radi na prevenciji, modernizaciji, kao i stručnom usavršavanju pripadnika ministarstva.

Tokom 2023. evidentirano je ukupno 63.925 krivičnih dela opšteg kriminala, što je za 4.558 manje nego 2022. godine.

- Borba protiv organizovanog kriminala jedan je od prioriteta Vlade Srbije, i ona se kontinuirano sprovodi - ističu u srpskoj policiji. - Iz godine u godinu na teritoriji naše zemlje je sve manje visokorangiranih organizovanih kriminalnih grupa. U saradnji sa međunarodnim partnerima, u prošloj godini, sproveden je veći broj akcija u kojima je Srbija pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv mafijaških klanova i grupa.

Trend pada krivičnih dela zabeležen je i u drugim oblastima. Prošla godina ostaće zapamćena po najmanjem broju krađa u poslednjih dvadesetak godina. Broj teških krađa u odnosu na 2001. godinu je manji za 77,9 odsto, a zabeležen je i najmanji broj ukradenih automobila. Broj razbojništva je, takođe, u padu od 2000. godine, kada su registrovana 2.184. Prošle godine je zabeleženo gotovo četiri puta manje - 567.

V.N.

- Na vrhu liste prioriteta MUP, posebno Uprave kriminalističke policije je borba protiv narkotika - kažu u MUP.

- Prošle godine zaplenjeno je blizu sedam i po tona različitih opojnih droga. Jedan od najboljih dokaza da je srpska policija godinama pouzdan i posvećen međunarodni partner pokazuju, pored ostalog, i dve međunarodne akcije u kojima su pripadnici MUP Srbije sa kolegama iz BIA i Evropola u inostranstvu zaplenili oko tri tone kokaina.

Nakon tragičnih događaja u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, kod Mladenovca, maja prošle godine, sprovedena je akcija dobrovoljne predaje neregistrovanog oružja i to po nalogu ministra Bratislava Gašića. Predato je 82.398 komada legalnog i nelegalnog oružja, 4.243.139 komada municije različitog kalibra i 26.485 minsko-eksplozivnih sredstava.

Trgovina ljudima

PORED trgovine drogom i pranja novca, jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti je trgovina ljudima. Pripadnici MUP Srbije intenzivno rade na rasvetljavanju svih ovih slučajeva, pa u poređenju sa, recimo, 2010. godinom, broj ovakvih krivičnih dela manji je za čak 70,4 odsto.

- Ono što je veoma bitno za bezbednost svih građana i njihov mirniji i lakši život, to je očuvanje javnog reda i mira - ističe naš sagovornik. - O tome se danonoćno vodi računa i brine. U 2023. godini, unazad dvadesetak godina, zabeležen je ubedljivo najmanji broj prekršaja iz ove oblasti - 19.569. To je za 71,7 odsto manje u odnosu na 2004, kada je zabeležen najveći broj prekršaja iz ove oblasti - 69.219.

Bezbednost saobraćaja je, takođe, segment društva gde se policija posebno angažuje. Svakodnevno se apeluje na građane da budu oprezni i pažljivi u vožnji, kao i da poštuju propise kako bi se sačuvalo ono najbitnije - ljudski životi. Poseban akcenat se stavlja na prevenciju da vozači ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u 2023. godini, u odnosu na 2007. godinu (kada je zabeležen najveći broj saobraćajnih nesreća), manji je za 53 odsto. Najveći broj poginulih na putevima Srbije zabeležen je 2001. godine - 1.275. Prošle godine ta brojka je manja za 61 procenat, što ukazuje na pojačan preventivni rad pripadnika saobraćajne policije.

Ovi podaci posebno dobijaju na važnosti kada se ima u vidu da je 2023. u Srbiji registrovano rekordnih 2,8 miliona vozila, a da je istovremeno zabeležen najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa poginulima u poslednje 23 godine (izuzev 2020. godine zbog pandemije virusa korona).

Nasilje u porodici

PRIPADNICI MUP Srbije od 1. juna 2017, otkada je uveden Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, imaju nov pristup kada je reč o prevencije i reakciji policije, a pre izvršenja krivičnog dela ili prekršaja. Takođe, policijski službenici su svoj rad usmerili na zaštitu žrtava, ali i da ohrabre žene da prijavljuju nasilje, jer postoji mehanizam za kažnjavanje nasilnika i zaštitu žrtava. Statistički podaci govore da je prošle, ali i 2022. godine, zabeleženo najmanje ubistava u okviru porodičnih i partnerskih odnosa.

- Pored svih ovih poslova, pripadnici MUP Srbije radili su, uz pomoć Vlade Srbije, i na poboljšanju uslova i pomoći građanima kada je reč o dobijanju državljanstva, prijave prebivališta i boravišta, vađenju ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracija i nabavljanje, držanje i nošenje oružja...- zaključuje predstavnik MUP Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)