SRPSKA PAMETNA BOMBA ISPOD KRILA "ORLA": Imaće lasersko vođenje, uništavaće sve u prečniku od 120 metara (FOTO/VIDEO)

B. Subašić

25. 11. 2023. u 15:05

RAT u Ukrajini je pokazao čime će se ratovati u budućnosti, a Srbija je na vreme krenula u modernizaciju oružanih snaga, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić tokom prikaza novog naoružanja i vojne opreme u četvrtak na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

СРПСКА ПАМЕТНА БОМБА ИСПОД КРИЛА ОРЛА: Имаће ласерско вођење, уништаваће све у пречнику од 120 метара (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D.Milovanović

Najveću pažnju je, naravno, privuklo 11 ruskih helikoptera "Mi-35P" koje je Srbija nabavila sa Kipra, derivatima modela "Mi-24P" i izvozne verzije "Mi-35".

Predstavnici srpskog vazduhoplovstva i namenske industrije su istakli da će posle remonta ovih letelica u domaćim fabrikama Vojska Srbije dobiti ogromno pojačanje. U svakom trenutku cela četa specijalaca helikopterima moći će, za kratko vreme, da bude prebačena bilo gde na teritoriji zemlje, napominjući da su ovi letelice izuzetna podrška i zaštita jedinicama kopnene vojske.

Predsednik Vučić je podsetio da je vatrena moć oružanih snaga sa sadašnjih 60 vrhunskih helikoptera neuporedivo porasla u odnosu na vreme kada je vojska posedovala samo 10 mnogo skromnijih letelica, naglašavajući:

- Pola njih dolazi iz Rusije, a pola iz NATO, ali na njih se kači srpsko oružje.

Foto: D.Milovanović

O dometima domaće namenske industrije, naročito njenih "municijaša" svedočili su modernizovani jurišni avioni "orao" koji sada mogu da dejstvuju u složenim meteo-uslovima i noću zahvaljujući navigacionom sistemu kakav se koristi na čuvenom borbenom avionu "rafal". Piloti "orlova" su potvrdili da zahvaljujući opto-eletronskim poboljšanjima mogu uspešno da obavljaju borbene zadatke u uslovima po kakvima ranije ne bi smeli da uzlete, a domaćim vođenim raketama VRVZ-200 vazduh-zemlja su sa visina do 7.000 metara uspešno pogađali ciljeve udaljene i do 40 kilometara. Ovaj projektil može da poseduje termovizijsku ili televizijsku glavu za samonavođenje i link za prenos slike sa glave rakete do prikazivača u kabini aviona, odnosno na "hed level displej" koji omogućava pilotu da sliku sa optoelektronskih uređaja, navigacionih parametara i supernišanske sprave vidi bez spuštanja pogleda tokom borbenog dejstva.

Foto: D.Milovanović

Najavaljeno je da će uskoro u arsenal "orla" ući i srpska laserski vođena "pametna bomba" čiji prototip nosi naziv LVB-250F. Stručnjaci kažu da je reč o modifikaciji poznate fugasne avio bombe težine 250 kilograma, sa bojevom glavom od 99 kilograma koja u prečniku od 120 metara uništava živu silu, borbenu tehniku i manja utvrđenja. Srpska pametna bomba imaće krila koja joj daju mogućnost planiranja (jedrenja), posedovaće blok za kontrolu i navođenje na prednjem delu, dok će se na zadnjem nalaziti upravljačke površine.

MOĆNI TOPOVI na "Mi - 35P"

Ruski "hibridni" helikopteri "Mi-35P" uzeti od Kipra imaju ugrađeni dvocevni top kalibra 30 mm sa 250 projektila i mogućnost postavljanja dodatnog podkrilnog dvocevnog topa kalibra 23 mm sa još 250 granata.

Foto: D.Milovanović

Za protivoklopnu borbu koriste klasične rakete POVR 9M114 Kokon i 9K114 Šturm-V i po osam novih vođenih raketa 9M120 Ataka na svakoj strani krila. Dvadesetocevni saćasti lanseri gađaju projektilima od 80 mm, a tu su i nevođene rakete vazduh-zemlja S-24B kalibra 240 mm, dometa do tri kilometra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!