KIŠA, GRMLJAVINA, OLUJNI VETAR... Stiže nam nevreme iz Hrvatske - RHMZ upozorava, upaljeni svi meteoalarmi

Novosti online

03. 11. 2023. u 11:21

DANAS su za teritoriju Srbije upaljeni svi mogući meteoalarmi - žuti, narandžasti i crveni i odnose se na četiri pojave, od kojih je jedna poprilično neuobičajena za ovaj period godine.

КИША, ГРМЉАВИНА, ОЛУЈНИ ВЕТАР... Стиже нам невреме из Хрватске - РХМЗ упозорава, упаљени сви метеоаларми

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

RHMZ najavljuje da će u nekim delovima padati kiša, negde će duvati jak vetar, u pojedinim delovima će biti i grmljavine, ali u čak šest delova Srbije je upaljen meteoalarm koji se odnosi na visoke temperature, iako je danas 3. novembar.

Jak južni i jugozapadni vetar će takođe danas duvati, a sa udarima olujne jačine će biti u košavskom području. Ni Beograd neće zaobići košava, čiji će udari dostizati 60-70 km/čas.

U celoj Srbiji na snazi je neko upozorenje:

Foto: Printskrin/RHMZ

Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama, a ponegde će ići i preko 100 km/č.

U pet oblasti Srbije meteoalarm zbog čak četiri pojave:

Foto: Printskrin/RHMZ

Crveni meteoalarm, koji označava vrlo opasno vreme, na snazi je u Banatu, a narandžasti, koji označava opasno vreme, na snazi je u Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Ostali delovi Srbije su obojeni u žuto. Odnose se na vetar, ali i kišu i grmljavinu. Ono što je neobično za ovaj period godine je da je u čak šest delova Srbije upaljen meteoalarm koji se odnosi na visoke temperature! Zapadna, jugoistočna i jugozapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje i Kosovo i Metohija su mesta koja pored upozorenja na vetar, kišu i grmljavinu, očekuju i visoke temperature!

RHMZ prognozira da će vetar oslabiti krajem dana.

Oblačnost se iz Hrvatske i BiH premešta ka Srbiji

Oblačnost koja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslovljava kišu, a ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom, premešta se ka našem području.

Padavine se sredinom dana prvo očekuju u Bačkoj i Sremu, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, a posle podne i uveče će se padavinska zona proširiti i na ostale predele naše zemlje, saopštio je RHMZ.

Lokalno se očekuju intenzivni pljuskovi koji će biti praćeni grmljavinom i jakim i olujnim vetrom, sa količinom padavina od 10 do 20 mm za kratak vremenski period.

RHMZ je izdao i upozorenje na veliku količinu padavina za danas i sutra.

- Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju danas sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni uz jak i olujni vetar (10-20 mm). Više padavina će biti sutra (4. novembra) na jugu i istoku Srbije (od 20 do 50 mm, a lokalno i više) - saopštili su iz RHMZ-a.

Vodostaji nekih reka u porastu

Izdato je i hidrološko upozorenje da će vodostaji više reka biti u većem porastu, ali bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na slivovima Nišave, Belog Timoka i gornjem toku Južne Morave sa pritokama tokom 4/5. novembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa. Na ovim slivovima moguća su kratkotrajna manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka, preneo je Blic.

BONUS VIDEO: PENZIONERSKE KARTICE: Sa direktorom PIO posetili smo najstarije sugrađane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)