ZAVRŠENO ZASEDANJE SABORA SPC: Apel međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine Srba na KiM

Novosti online

20. 05. 2023. u 16:06

SA današnjeg završenog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve upućen je apel međunarodnim instancama da zaštite svetinje, narod i imovinu pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji.

ЗАВРШЕНО ЗАСЕДАЊЕ САБОРА СПЦ: Апел међународним инстанцама за заштиту светиња, народа и имовине Срба на КиМ

Foto: SPC

- Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju - ističe se u saopštenju Sabora.

Kako je prenela Informativna služba SPC, tokom ovogodišnjeg zasedanja Sabora, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, od 14. do 20. maja, detaljno je saslušan izveštaj o stanju Crkve na Kosovu i Metohiji.

Na skupu je ponovo istaknuto da je Kosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije, a da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji - "o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo".

- Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne - piše u saopštenju.

Kako se navodi, Sabor je učinio dve posete tokom svog zasedanja - predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i princu Aleksandru Karađorđeviću, na njihov poziv i saborski oci su sa dužnom pažnjom saslušali izlaganja svojih domaćina o nekoliko pitanja važnih za naš narod, a posebno o tekućim i predstojećim pritiscima koji se tiču dijaloga o Kosovu i Metohiji.

- U razgovoru sa predsednikom naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovu u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa i da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva - ističe se u saopštenju.

Deo svoje pažnje Sabor je poklonio i pitanju, kako je navedeno, poljuljanih međureligijskih odnosa unutar bosanskohercegovačkog društva, sve učestalijim izjavama verske i nacionalne mržnje, iznošenim kako od verskih predstavnika, tako i od pojedinaca predstavnika javnog i političkog života, a u tom kontekstu i o radu Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora posebna pažnja je posvećena temi konačnog rešavanja kanonskog statusa arhijereja Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije u svetlu prošlogodišnje odluke Sabora o vraćanju u kanonski status i uspostavljanju liturgijskog jedinstva – i posledičnoj odluci o dodeli Tomosa o autokefaliji – Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj Arhiepiskopiji.

- U tom cilju Sabor je doneo odluku o dodeljivanju kanonskog otpusta jerarhiji ove autonomne Crkve od strane Srpske Pravoslavne Crkve i njenom integrisanju u Sinod Makedonske Pravoslavne Crkve u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima naše dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinodâ sve tri crkvene strukture - dodaje se u saopštenju.

Na saborskim sednicama su razmatrane i posledice nekanonskog delovanja Rumunske Pravoslavne Crkve na kanonskim teritorijama eparhija timočke i braničevske, ali i stanje naše Crkve u okruženju i svetu.

Sabor je, takođe, posvetio pažnju i duhovnim i geopolitičkim posledicama ratnog sukoba u Ukrajini.

- Posebno je razmatrana tema stradanja Ukrajinske Pravoslavne Crkve od strane aktuelnih vlasti u Kijevu, oduzimanje njene imovine, hramova i manastira, raseljavanje monaha, progon pojedinih arhijereja i lišavanje njenih pripadnika osnovnih ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama. Ovim povodom Sabor ponovo podiže svoj glas u zaštitu obespravljene i progonjene jednoverne braće apelujući na relevantne međunarodne institucije da spreče ovu nepravdu - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: POZVALI IH NA BLOKADU, PA OTIŠLI: Opozicioni političari iskoristili građane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)