HLADNI FRONT STIGAO: Sledi drastično zahlađenje i olujni udari vetra

Novosti online

15. 03. 2023. u 10:00

OVOG jutra jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom već je zahvatilo Bačku i Podrinje i vrlo brzo će zahvatiti i ostale predele Vojvodine i zapadne Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele naše zemlje.

ХЛАДНИ ФРОНТ СТИГАО: Следи драстично захлађење и олујни удари ветра

Foto: A. Stevanović

Inače, ovog jutra hladni front već je stigao do severozapada Srbije, a sklop je ciklona, koji će se danas premeštati preko našeg područja dalje na istok, zbog čega je i vazdušni pritisak znatno ispod normale, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Hladni front doneće danas i veoma jak, na udare i olujni severozapadni vetar, ponegde i preko 70 km/h. Veoma jak vetar sa olujnim udarima prvo se očekuje u Vojvodini, a kasnije i u drugim predelima, a u većem delu Srbije biće najjači u periodu od podneva do 18 časova, zbog čega se preporučuje povećan oprez, kako na otvorenom, tako i u saobraćaju.

Jak severozapadni vetar duvaće danas i u Beogradu i biće u pojačanju tokom dana, dok se posle podne prolazno očekuju i olujni udari.

Hladni front doneće i prodor osetno hladnije vazdušne mase, uz dalji pad temperature vazduha, pa će jutro biti najtopliji deo dana. Ovog jutra temperature u Srbiji pre prodora hladnog fronta dostižu 10-11 stepeni, u Beogradu osam, a na jugoistoku Srbije u nastavku prepodneva očekuje se i do 13 stepeni. Potom će tokom dana uslediti pad temperature.

U Srbiji će danas biti oblačno sa kišom i pljuskovima, a u južnim, jugozapadnim i jugoistočnim predelima Srbije očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom.

U većem delu Srbije danas se očekuje od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, a više padavina očekuje se u zapadnim, centralnim, kasnije i u severoistočnim predelima i u tim predelima lokalno bi palo i više.

Tokom dana kiša će na svim planinama preći u sneg i očekuje se da padne od 10 do 20 cm snega. Kako će sneg biti praćen veoma jakim severnim vetrom, očekuju se snežna mećava, vejavica i nanosi, pa bez zimske opreme ne treba kretati na put.

Krajem dana kiša će i u nižim predelima na zapadu Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, a tokom večeri i u centralnim, južnim i jugoistočnim predelima Srbije. U Beogradu se očekuje kiša, a tokom večeri kiša može kratkotrajno preći u vlažan sneg samo u višim delovima grada i na širem području Avale.

U toku večeri temperature u Srbiji kretaće se od 0 do 4°C, a na planinama od -10 do -2° C.

Tokom večeri padavine će prestati u Vojvodini, a tokom noći i širom severne Srbije i u Beogradu i ovo razvedravanje tokom noći širiće se prema centralnim predelima.

U četvrtak će biti hladno, uz stabilizaciju vremena, samo još ujutro i pre podne na jugu i istoku sa slabim padavinama.

Od petka se očekuje sunčano i toplije, ujutro uz pojavu mraza, dok se tokom vikenda očekuju prave prolećne temperature, naročito u nedelju.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)