GROBOVI UMORENE SRPSKE DECE I U NORVEŠKOJ: Snimaće se dokumentarac o stradanju naših najmlađih sunarodnika u nacističkim logorima

J. Stojković

27. 12. 2022. u 09:01

POSLE velikog uspeha dokumentarnog filma "Logor smrti u Karašjoku" o stradanju Srba u norveškim logorima, sledeće godine počeće snimanje novog, posvećenog stradanju srpske dece u nacističkim fabrikama smrti na tlu ove skandinavske zemlje.

ГРОБОВИ УМОРЕНЕ СРПСКЕ ДЕЦЕ И У НОРВЕШКОЈ: Снимаће се документарац о страдању наших најмлађих сународника у нацистичким логорима

Foto Hrvatski institut za povijest

Kako za "Novosti" kaže producent Branko Dimović Dimeski, film će biti rađen u koprodukciji Srbije i Norveške.

- Kada smo pripremali prvi film, bio sam šokiran brojem dece čija sam imena video na spisku stradalih, a tokom razgovora sa potomcima stradalih logoraša, istraživanje je upotpunjeno i još tada smo znali da umorenoj srpskoj deci u Norveškoj ne možemo posvetiti nekoliko minuta prvog filma. To zavređuje mnogo veću pažnju - kaže Dimović.

Ova istraživanja pokazuju da je u Norvešku "na rad u logore" poslato više od stotinu srpske dece. Eminentni istoričari iz Srbije i Norveške koji će sarađivati na ovom projektu, posle 80 godina od stradanja, prikazaće i da su stradala i deca mlađa od 16 godina, kao i da ti mladi životi nisu samo broj na tužnom spisku.

Branko Dimeski, Foto Privatna arhiva

 

- Postoji veliko interesovanje potomaka da se istina o stradanju njihovih predaka ne prepusti zaboravu. Vrlo precizno ustaške i nacističke vlasti izvršile su genocid nad nedužnim narodom u tadašnjoj NDH. Zloglasni logor u Zemunu nalazio se na teritoriji tadašnje NDH, pod komandom nemačkih vojnih struktura, nadležnih za okupiranu Srbiju - kaže Dimović.

Karl Petersen iz nemačke komande za radnu snagu u NDH, u svom izveštaju od 20. jula 1942. navodi da je izdvojio 3.935 muškaraca, 3.255 žena i više od 400 dece, koji su zatim poslati na rad u Nemaču i Norvešku. Bili su to Srbi, odvedeni iz svojih kuća. U Norvešku je poslato 102 dece od kojih je 32 umoreno, a najmlađi među njima imao je samo 12 godina.

Foto Norveški muzej "krvavog puta"

Nacistički logor Karašjok na severu Skandinavije

PETAR JE IMAO SAMO 12 GODINA

OD 32 dece stradale u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata, novi dokumentarni film govoriće o 31. Prema zvaničnim podacima, najmlađi logoraš bio je Petar Malbaša iz sela Mlaka u opštini Jasenovac. On je jedini kojeg nema na spisku stradalih jer je prema nekim izvorima, ipak, preživeo, ali trenutno nema detaljnijih podataka o tome gde je nastavio život posle oslobođenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima