ZAVRŠIO U DOMU JER GA JE PRIJAVIO - OTAC: Gde je nestalo poštovanje normi i vaspitanje i zašto roditelji danas pravdaju svoju decu - nasilnike

S.Babović

26. 11. 2022. u 19:34

KOLIKO danas roditelji na sve moguće načine pokušavaju da njihova deca, sa očigledno problematičnim ponašanjem, izbegnu kaznu, videlo se na primeru incidenta u Tehničkoj školi u Trsteniku, gde su spremni da obezbede medicinska uverenja, zdravstvena opravdanja, brzo ispišu sina iz škole, a sve kako bi preduhitrili sankcije.

ЗАВРШИО У ДОМУ ЈЕР ГА ЈЕ ПРИЈАВИО - ОТАЦ: Где је нестало поштовање норми и васпитање и зашто родитељи данас правдају своју децу - насилнике

Foto:S.Babović,arhiv VP dom

Nekada nije bilo tako. Pavla Miloševića(17), prvog štićenika Vaspitno - popravnog doma u Kruševcu, 1947.godine, prijavili su upravo roditelji.

U dosijeu br. 1 u ovoj ustanovi,gde već 75 godina maloletne delikvente izvode na pravi put, stoji da je tada 17.-godišnji mladić završio "iza rešetaka", jer je ukrao očev dvogled. I taj otac je smatrao da se ni iz porodice stvari ne smeju uzimati bez pitanja i dozvole. I nisu bili jedini.

Maloletnici iz cele bivše SFRJ pristizali su u Kruševac da se “nauče redu”. Neke od najstarijih stanara ustanove do kapija su dovezili lično članovi porodice – fijakerom.

- Godinama po osnivanju institucije, slata su deca zbog krađe namirnica, sportskih rekvizita, slatkiša. Bila su to deca iz okrnjenih porodica, bez pravih primera da se ugledaju. Sve do 1977.godine prošlo ih je čak 7.500 - zapisano je u Monografiji VP doma.

Princip prevaspitavanja je bio nalik današnjem: škola, radna akcija, sport, korisne vanzavodske aktivnosti. Štićenici su učestvovali u radnim akcijama, kopali vodovodne kanale na Bagdali, pošumljavali goleti. Mnogi su postali ljudi nakon teške borbe. 

Žarko Antić, čuveni upravnik VP doma od 1975. do 1992. godine, posvedočio je svojevremeno za "Novosti" da je rad sa malloletnicima iziskivao temeljnu pripremljenost, znanje i iskustvo.

- Ključ u radu je bio da se maloletnicima pristupa s merom, u zavisnosti od ličnosti, a taj rad podrazumevao je preduzimanje mera vaspitanja, obrazovanja, osposobljavanja– predočovao je za "Novosti" legendarni upravnik Žarko Antić. - Biti human, ali ne i bolećiv. To je bio pravi recept.

Boravak u VP domu mnogima je promenio život. I o tim pozitivnim promenama najbolje svedoče brojna pisma zahvalnosti vaspitačima. Bivši štićenik M.K,zvani Lajka, zbog prestupao je bio u VP domu od 1961.do 1965.godine. Tu je učio za bravara, metaloglodača, frizera, pekara i limara. Po izlasku na slobodu, odselio se u inostranstvo, tamo je radio i zaradio lepu penziju. U testamentu je svu majstorsku opremu zaveštao VP domu, jer su mu pomogli da zaradi za dobar život. Njegova udovica je pre sedam godina došla iz Frankfurta i ispunila Lajkinu želju: zanatsku opremu donela je u Kruševac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NOVOSTI SAZNAJU: Preminula porodilja u vranjskom porodilištu, policija ispituje slučaj