JEDAN ČOVEK JE 1899. GODINE PODIGAO MOST PREKO MORAVE: Izgradila ga firma iz Beča, a NATO bez milosti srušio vek kasnije

S.Babović

27. 10. 2022. u 12:44

TRGOVAC i narodni poslanik Vasilije Vasa Anđelković (1843-1930) bio je čovek zahvaljujući kome je Trstenik dobio najlepši most na Zapadnoj Moravi 1899. godine. NATO ga je srušio u sumanutom bombardovanju tačno vek kasnije.

ЈЕДАН ЧОВЕК ЈЕ 1899. ГОДИНЕ ПОДИГАО МОСТ ПРЕКО МОРАВЕ: Изградила га фирма из Беча, а НАТО без милости срушио век касније

Foto:Biblioteka Jefimija

Na mostu su tada poginuli nevini civili,Trsteničani Nadežda Petričković(45) i Dejan Đorđević(40).

- Vasa Anđelković je sa generalom Jovanom Belimarkovićem uspeo da dogovori kako će se nastupiti pred kraljem Aleksandrom Obrenovićem: poslanik iz Trstenika trebalo je da se pojavi kao tumač narodne volje, a kralj kao „izvršitelj” - zapisao je Milan D. Sotirović   u knjizi „Trstenik od najstarijih vremena do 1900. godine”.

Susret se dogodio u Nišu. Kralj je zaista odobrio podizanje mosta, uprkos protivljenju ministara i uprkos činjenici da su u tom trenutku i Kruševac i Kraljevo bili za prestonicu važnije strateške tačke od Trstenika.

Velelepni most izgradila je bečka firma „Gridl”. Kako bi sprečili prodor austrougarskih osvajača, srpska vojska je bila primorana da poruši desnu stranu mosta 1915. godine, koja je ponovo izgrađena sredstvima iz ratne reperacije samo devet godina kasnije.

Pre 23 godine, NATO je bombardovao ponos moravske varoši. Od snažnog udara projektila nastradale su i mnoge kuće i zgrade u opštini. Oštećena je i Crkva Svete Trojice, čiju je izgradnju, kao i most, pomogao poslanik Vasa Anđelković.

Kamere RTV Trstenik uspele su da zabeleže dramu koja se tada odigrala na reci.

Samo na manjem delu neporušene konstrukcije mosta ležalo je telo Nadežde Petričković. U vodi je nađeno telo Dejana Đorđevića.

BONUS VIDEO -KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove