NASTAVLJAJU SE ISKOPAVANJA KOD DERONJA: Ovde je pre 33 godine otkrivena vredna figurina stara osam vekova

Z. Rajić

01. 08. 2022. u 10:00

MUZEJSKA jedinica u Odžacima (MJO) priprema se za nova iskopavanja na arheološkom lokalitetu Donja Branjevina kod sela Deronje.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ИСКОПАВАЊА КОД ДЕРОЊА: Овде је пре 33 године откривена вредна фигурина стара осам векова

Iskopavanja na donjoj Branjevini 80-ih godina, Foto V.Pavlović

Reč je o trećem delu petogodišnjeg projekta, započetog pre dve godine pod nazivom "Donja Branjevina - počeci života praistorijskih poljoprivrednika u srpskom Podunavlju", koji sprovode MJO, Narodni muzej iz Beograda i Gradski muzej u Somboru, uz podršku Ministarstva kulture.

Pretprošle godine je u Donjoj Branjevini otkrivena dosad najveća zemunica iz doba ranog neolita, a lane je oko te kuće, stare 8.000 godina, izronio trg. Njemu se, prema rečima rukovodioca istraživanja Andreja Starovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, ne nazire kraj, a čije će obrise arheolozi pokušati da dokuče ovog septembra.

Foto MJO

Sadašnja istraživanja su nastavak iskopavanja koja su u Donjoj Branjevini rađena od 1965. do 1996. godine. Ranoneolitsko naselje Donja Branjevina okrio je 1965. godine, u vreme velike poplave, kad su rađeni nasipi na Dunavu između Deronja i Karavukova, učitelj i arheolog-amater Sergej Karmanski.

- Karmanski je tokom godina istražio čitav jedan blok od preko 800 kvadratnih metara ovog naselja iz prve polovine 6. milenijuma pre nove ere. Tu je 1989. godine otkrivena figurina nazvana Crvenokosa boginja, danas već ikonična predstava ranog neolita jugoistočne Evrope - istakao je Starović.

Foto Narodni muzej

Statueta Crvene boginje, za koju je Karmanski zapisao da je umetnički osmišljen simbol plodnosti prvih zemljoradnika na tlu Vojvodine, jedna je od najvećih atrakcija izložbe "San neolitske noći", otvorene u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Postavku, koja će trajati do 15. oktobra, priredili su Starović i kustos Muzeja Vojvodine Lidija Balj, u okviru programa "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture.

Zbog Crvenokose boginje, ali i drugih dragocenih nalaza, MJO se zalaže da Donja Branjevina bude upisana na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Foto MJO

"KARAVUKOVO STIL"

VRLO vredan arheološki nalaz na području opštine Odžaci je i pojasna ženska kopča iz kasne antike (polovina 5. veka), nađena 1906. godine u ataru sela Karavukovo.

- Kopča od srebra sa pozlatom, koja je pripadala plemkinji iz germanskog plemena Ostrogoti, jedinstven je nakit, po kojem je ukrašavanje iz tog doba u stručnoj literaturi dobilo naziv "Karavukovo stil" - predočio je kustos-arheolog MJO Branislav Vasov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!