NATO BACAO URANIJUM I NA BEOGRAD? Ksenija Tadić dobila rak posle bombardovanja Generalštaba, u njenoj krvi velike doze radioaktivnih čestica

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

26. 07. 2022. u 10:00

BEOGRAĐANKA Ksenija Tadić imala je 24 godine u vreme NATO bombardovanja, 1999. Ona je jedna od dvoje obolelih od raka kod kojih je sudski veštak i profesor Univerziteta u Rimu dr Rita Čeli utvrdila oko 500 puta veću količinu osiromašenog uranijuma 238 nego kod bilo kog drugog čoveka na svetu.

НАТО БАЦАО УРАНИЈУМ И НА БЕОГРАД? Ксенија Тадић добила рак после бомбардовања Генералштаба, у њеној крви велике дозе радиоактивних честица

Ksenija Tadić, Foto printskrin

Teških metala, nađenih u njihovim telima, nema u prirodi, niti u industrijski zagađenim gradovima, već isključivo u projektilima.

- U vreme gađanja Generalštaba bila sam kod mame u stanu, na 50 metara odatle, u Birčaninovoj ulici. Melanom, odnosno rak kože, dijagnostikovan mi je godinu dana kasnije - priča Ksenija za "Novosti".

Sina je rodila u julu 2002. godine, a već 8. avgusta operisan joj je melanom.

- Godine 2017. detektovane su mi promene na limfnim žlezdama, pa su mi prošle godine izvađene tri iz prepone. Srećom, bilo je benigno. Sada na vratu ponovo imam promene - kaže naša sagovornica.

U invalidskoj penziji je poslednje četiri godine, iako ima samo 45. U zdravstvenom kartonu broji čak 16 dijagnoza: od oštećenja kičme i kukova do preživljenog šloga i infarkta. Ubeđena je da je sve to posledica prisustva osiromašenog uranijuma i teških metala u organizmu. Kaže, podneće tužbu, a novac će uložiti u dalje lečenje.

Osim u njenim uzorcima, enormna količina osiromašenog uranijuma i teških metala pronađena je i u uzorku pukovnika Dragana Stojičića iz Beograda, koji je 200 dana proveo u pojasu današnje administrativne linije sa KiM. On je dobio rak trbušne maramice i u međuvremenu preminuo. Pre toga, Stojičić je podneo prošlog juna prvu tužbu za odštetu zbog oboljenja od posledica NATO bombardovanja i porodica posle njega nastavlja spor.

Ročište je zakazano za 16. oktobar, a priloženoj dokumentaciji biće dostavljen i nalaz dr Čeli. Uranijum u njihovim uzorcima, prema uverenju dr Čeli, ključni je dokaz da su građani Srbije 1999. bili izloženi smrtonosnom dejstvu punjenja NATO projektila, ali pokazuju i da je uranijuma bilo i u projektilima korišćenim severno od Vranja, uključujući i Beograd.

Mirjana Anđelković Lukić, veštak za eksplozivne naprave, poziva se na knjigu italijanskog admirala Falkoa Atanea, koji je istraživao oboljenja na KiM, u BiH i RS, i koji tvrdi da je većina krstarećih raketa u punjenju imala šipke od osiromašenog uranijuma težine 300 kg. U knjizi "Osiromašeni uranijum, šta je to", Falkone objavljuje i preporuku koju su dobijali američki vojnici da se udalje na 500 metara od objekta koji je pogođen ovim projektilima.

- Nisu sve krstareće rakete imale teg od osiromašenog uranijuma, ali većina jeste, a time je, prema nekim izvorima, gađan i Generalštab - kaže Mirjana Anđelković Lukić.

- Najveća doza ispaljena je na KiM, zatim kod Pljačkovice (Pčinjski okrug) i kod pet sela ispod Vranja.

Foto: Arhiva

Ovu opasnu municiju prečnika 30 mm ispaljivali su topovi smešteni u avionima A10, koji su leteli na 5.000 do 6.000 metara nadmorske visine.

Prema rečima dr Čeli, uobičajeno prisustvo uranijuma kod civila je 0,0053 mikrograma u litri krvi. Kod Ksenije Tadić nađeno je 2,22, a kod pukovnika Stojičića 2,29 jedinica.

NOVE ANALIZE U OKTOBRU

ADVOKAT Srđan Aleksić, koji je podneo prvu tužbu za odštetu Višem sudu u Beogradu, najavljuje u oktobru tužbu i u ime Ksenije Tadić. Na jesen, kada u Srbiju dođu dr Čeli i italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je zastupao italijanske vojnike, obolele posle misije na KiM, a koji sarađuje sa Aleksićem, na analizu će biti poslati uzorci još 10 civila iz Srbije i 10 vojnika koji su boravili na KiM tokom bombardovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (17)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!