NAŠ JE STAV – POŠTUJTE USTAV: Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio 1. maj protestom u Leskovcu

Игор Митић
Igor Mitić

01. 05. 2022. u 22:26

SAVEZ samostalnih sindikata Srbije (SSSS) obeležio je Međunarodni praznik rada protestnim okupljanjem na centralnom gradskom trgu u Leskovcu i šetnjom ulicama grada do fabrika južnokorejske korporacije „Jura“.

НАШ ЈЕ СТАВ – ПОШТУЈТЕ УСТАВ: Савез самосталних синдиката Србије обележио 1. мај протестом у Лесковцу

foto: I.Mitić

Skupu su prisustvovali sindikalni aktivisti iz većeg broja gradova Srbije, a na čelu protestne kolone istaknut je transparent „Naš je stav – poštujte Ustav“.

Najviši pravni akt Srbije garantuje slobodu govora i udruživanja, ali se ta prava krše u pojedinim stranim i domaćim kompanijama gde se radnicima, kako je naglašeno, zabranjuje organizovanje, dok sindikalni lideri koji progovore o lošem položaju zaposlenih dobijaju otkaz. Takav slučaj dogodio se u leskovačkoj „Juri“.

Sa ovog skupa, koji je počeo inotniranjem himne i Intrenacionale, upućena je poruka da radnici u Srbiji nisu robovi. Naglašeno je da se moraju poštovati njihova prava na dostojanstvene zarade i uslove rada, a da će poslodavce i političke elite poštovati u istoj meri koliko poštuju i oni njih.

- Poslodavci ne smeju da vrše mobing. Nemaju prava da teraju ljude da rade dok traje korona i kad su bolesni. „Jura“ je sada mustra i za mnoge druge koji se usude da govore o lošem položaju zaposlenih. Zato smo danas ovde. Tu smo da im poručimo da ne mogu da nas ucenjuju i da nas zastrašuju sudskim postupcima u kojima potražuju 20 miliona evra – naglasio je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

foto: I.Mitić

On je poručio da ovaj sindikat to neće dozvoliti i da će se suprostaviti sindikalnom i radničkom solidarnošću i stalnim okupljanjem svuda tamo gde su ugrožena prava zaposlenih.

- To je naša dužnost i obaveza zbog nas, ali i naše dece. Na kapiji ove fabrike ostavićemo Ustav i Zakon o radu da pročitaju i da znaju šta se u ovoj zemlji sme, a šta ne sme. Radnici Srbije radiće dobro, kvalitetno i pružiti svoj maksimum, ali moraju da se poštuju određene norme - zaključio je Orbović.

Na skupu je govorio i Marko Todorović, predsednik sindikata u britanskoj kompaniji „Aptiv“. On je poručio da „Jura“ nije jedina fabrika u Leskovcu koja ugrožava sindikalna i radnička prava i da slične probleme imaju i radnici u kompaniji u kojoj je on zaposlen.

- Vršili su nestvaran pritisak da bi onemogućili sindikalno organizovanje, a kršili su i odredbe zakona i terali nas na dvanaestočasovni rad. Žene po povratku sa trudničkog odsustva teraju da rade i noću, pa se pitam hoće li se one odlučiti da rode još neko dete – rekao je Todorović.

U govorima sindikalista nizali su se primeri kršenja radničkih prava uz poziv nadležnim državnim organima da stanu u zaštitu zakona koji je pojedinim poslodavcima u Leskovcu i širom Srbije samo „slovo na papiru“.

foto: I.Mitić

Osim što je dala otkaz Predragu Stojanoviću, predsedniku fabričkog sindikata, „Jura“ je tužila i Zorana Markovića, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, jer je kao i Stojanović u medijima govorio o kršenju radničkih prava u ovoj kompaniji koja je, prema oceni sindikalista, postala simbol lošeg odnosa prema radnicima.

Na prvomajskom protestu je još rečeno da je SSSS pokazao da je za socijalni dijalog, ali da će, kada dijaloga nema, morati da pristupe radikalnijim metodama borbe i da neće dozvoliti da u svakoj velikoj krizi „gazde profitiraju“, a da teret siromaštva pada na leđa radnika.

Nema zakonskog odmora

Inspekcija rada je, kako je rečeno, na insistiranje sindikata, a posle pet nedelja, utvrdila da je „Jura“ prekršila propise jer svojim radnicima nije omogućila zakonski dnevni i nedeljni odmor. Današnje okupljanje je, kako je naglašeno, opomena i „Juri“ i Vladi Srbije da radnici ove zemlje neće više da ćute i da fabrike koje ne poštuju zakone neće moći da rade. Uz zvuke pištaljki okupljeni su upozorili „Juru“ da će, ako treba, doći ponovo i da će im blokirati ulaze u proizvodne pogone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)