FELJTON - RATA BI BILO I BEZ ATENTATA U SARAJEVU: Masoni su otkrili tajni dogovor Beča i Berlina o napadu na Srbiju

Slobodan Kljakić

04. 08. 2022. u 18:00

POŠTO su balkanski ratovi okončani, izgledalo je da će zemlja i narod početi s uživanjem plodova trajnog mira, a da će srpski masoni u takvim uslovim dati svoj doprinos razvoju zemlje, jačanju njenih ustanova, ekonomije, kulture i prosvećenosti naroda. Umesto toga, Srbija je ubrzo uvedena u novo grotlo rata.

ФЕЉТОН - РАТА БИ БИЛО И БЕЗ АТЕНТАТА У САРАЈЕВУ: Масони су открили тајни договор Беча и Берлина о нападу на Србију

Foto Vikipedija

Na ono što će se dogoditi, Nikolu Pašića je već u proleće 1914. opet upozorio Damjan Branković. Industrijalac poznat u Evropi, pogotovo u Nemačkoj, zastupnik moćnih korporacija ,,Krup“, ,,Mauzer“ i ,,Severnonemački lojd“, Branković je preneo Pašiću obaveštenje koje mu je u Berlinu, u najvećem poverenju, saopštio direktor kompanije ,,Krup“: u januaru 1914. u dvorcu Konopište, , dogovorili su predstojeći napad na Srbiju, pošto je Nemačka za to dala odrešene ruke Austriji. Ultimatum je već bio spreman, ali je nedostajao uverljiv povod.

Nema sumnje, posle onog obaveštenja o aneksiji Bosne i Herecegovine pre šest godina, Pašić je sada obaveštenju koje mu je preneo Damjan Branković, poklonio mnogo veću, dužnu pažnju.  

UBRZO je usledio atentat koji je Gavrilo Princip izvršio u Sarajevu 28. juna 1914, usmrtivši austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Beč i Berlin su sada imali povod da Srbiji saspu u lice ultimatum, koji Srbija nije prihvatila. Prvi svetski rat je počeo 28. jula, objavom Beča da je u ratu sa Srbijom. Sutradan, 29. jula 1914, bombardovan je Beograd sa austrijskog brodovlja na Savi i Dunavu, podno Kalemegdana.

Srbija je u tom ratu dala ogromne žrtve – kosa smrti odnela je 1,3 miliona ljudskih života (28 odsto od ukupnog broja stanovnika, 62 odsto muških glava) a materijalna razaranja progutala su polovinu nacionalnih rezervi Srbije (između sedam i deset milijardi zlatnih franaka po cenama iz 1914). Prvi svetski rat u kome su s lica zemlje zbirisane četiri moćne imperije – ruska, nemačka, austro–ugarska i otomanska – istovremeno je otvorio prostor za ostvarenje snova miliona ljudi o nacionalnom oslobođenju.

U slučaju srpskog i drugih južnoslovenskih naroda to je značilo ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je proglašena 1. decembra 1918. u pobedničkom slavom ovenčanom Beogradu.

KONAČNOJ  pobedi i ujedinjenju svoj doprinos dali su i slobodni zidari, kojih je bilo i u ranije osnovanim nacionalnim organizacijama ,,Narodna odbrana“ (osnovana 8. oktobra 1908) i ,,Ujedinjenje ili smrt“ (čiji je ustav potpisan 9. maja 1911). U njihovom radu od naročitog značaja bila je aktivnost masona: novinara Ljube Jovanovića Čupe, oficira Milana Gavrilovića, Božina Simića, Stevana Šapinca i Aleksandra Ilića, pravnika Branka Božovića, tada državnih činovnika Milivoja A. Jovanovića i dr Milana Gavrilovića, te saradnika časopisa ,,Slovenski jug“ Jovana Milosavljevića.

Prema nekim izvorima mason je bio i Vojislav Tankosić.

Kada je posle pobede u Cerskoj bici Srbija krenula da formuliše ratne ciljeve, na predlog Slobodana Jovanovića angažovani su Ljuba Jovanović, Aleksandar Belić, Nikola Stojanović i drugi uglednici, uz konsultovanje Koste Jovanovića, Nika Županiča i Bogdana Popovića. U ovoj grupi masoni nisu bili jedino Jovan Cvijić i Ivo Latas.  

NA SASTANKU u Nišu 27. oktobra 1914, Nikola Pašić i Božidar Marković, Nikola Stojanović i Dušan Vasiljević, sva trojica masoni, usvojili su konačni jugoslovenski program koji može da okupi sve jugoslovenski orijentisane prvake Hrvata i Slovenaca, a onda je Srbija usvojila i ratni program, poznat kao ,,Niška deklaracija“, 7. decembra 1914. godine.

Na inicijativu srpske vlade pokrenuto je i pitanje osnivanja ,,Jugoslovenskog odbora“, o čemu je odluka doneta na sastanku u Firenci, održanom od 22. i 25. novembra. Odbor je konačno konstituisan 30. aprila 1915. u Londonu, a njegovi članovi biće gotovo isključivo slobodni zidari – od Srba: Milan Srškić, Veljko Petrović, Nikola Stojanović, Boža Marković, Pavle Popović; od Hrvata: Frane Supilo, Ivan Meštrović, Hinko Hinković, Ljubo Leontić, Dinko Trinajstić; od Slovenaca: Drago Marušić, Bogumil Vošnjak, Niko Županič.

Kada je Srbija pole povlačenja vlade i vojske u zimu 1915. postala ,,država u egzilu“, kako je to formulisao pre nekoliko godina preminuli profesor dr Brana Dimitrijević, najveći broj srpskih masona takođe se našao van okupirane Srbije, što je značilo i privremeni prekid njihovog ritualnog rada u otadžbini.

ĐORĐE Vajfert je u Marselju organizovao Vrhovni Savet Srbije, pošto je, prema njegovim rečima, ,,slobodno zidarstvo u Francuskoj bilo, u ono doba, najpristupačnije za tretiranje nacionalnih pitanja“. Okupio je brojne srpske masone koji su išli u London, Pariz, Ženevu, Petrograd, onda u Kanadu i Ameriku, gde su branili interese Srbije. Sve je to činjeno u neposrednoj saradnji sa srpskom vladom.

Kako tvrdi Zoran D. Nenezić, na osnovu uvida u izvornu arhivsku građu, ,,Nikola Pašić je preko Vajferta, Jovanovića i drugih srpskih slobodnih zidara uspeo da, prvenstveno u francuske lože, ubaci veći broj vladinih službenika, javnih radnika, diplomata, pa čak i članova vlade. Tada su u slobodnozidarski savez ušli, pored ostalih, M. Spalajković, B. Čolak – Antić, M. Trifković, V. Marinković, Ž. Balugdžić, M. Bošković“.

Zalaganjem srpskih i hrvatskih masona Veliki Orijent Francuske je krajem proleća 1917. doneo rezoluciju kojom je prihvatio program južnoslovenskog ujedinjenja, a ostvarenju tog cilja poslužile su i mnoge brošure, pamfleti, proglasi i novinski tekstovi, bilo da su ih pisali srpski i hrvatski masoni, ili da su to činili inostrani autori na koje su oni neposredno uticali.  

U OVEM pogledu je od naročitog značaja bio ,,Srpski novinski biro“ kojim je u Ženevi rukovodio mason Boža Janković. Jugoslovenski masoni, Vasa U. Jovanović i Hinko Hinković, obavili su uspešne misije i u Americi pre nego što je ušla u rat početkom aprila 1917, a o delovanju u SAD slavnog Mihajla Pupina, takođe masona, da se i ne govori. Hinković je sa Tomašom Masarikom posetio i predsednika SAD Vudra Vilsona.

Kada je rat završen, na Konferencija mira u Versaju, masoni su dali novi, važan doprinos odbrani interesa Kraljevine SHS.

Ujedinjavanju južnoslovenskih naroda u samostalnu državnu i političku zajednicu, kao što smo videli, izuzetan doprinos dali su srpski masoni, čija je to bila ideja vodilja od samih početaka njihovog rada u Srbiji, u poslednjim godinama 19. i prvim godinama 19. veka.

UJEDINjENjE MASONA

SNAŽNA  potpora koju je je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca imala upravo u masonskim krugovima Evrope i Amerike u tom vremenu, samo je doprinela, bez obzira na sve unutrašnje zađevice i napetosti koje su pratile rađanje te nove države, znatnom jačanju slobodnozidarskog bratstva u južnoslovenskim zemljama.  Uslov za to bio je objedinjavanje ovdašnjih masonskih loža iz Srbije sa onima iz dojučerašnjih austrougarskih zemalja, u jedinstvenu, jugoslovensku masonsku zajednicu.Ujedinjenje je obavljeno 9. jula 1919. godine u Zagrebu, kada su lože iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, zajedno sa masonskom braćom iz srpskih loža, formirale Veliku ložu ,,Jugoslavija“. Izabrano je Savezno veće, a za velikog majstora Đorđe Vajfert, tada guverner Narodne banke, mason već bezmalo trideset godina.

SUTRA: SLOBODNI ZIDARI U DOKUMENTIMA UDBE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!