OD KLINIKE DO GLOBALNE SCENE: Put dr Petra Dragića u svet medicinske elite

Novosti online

08. 05. 2024. u 10:00

Dr Petar Dragić, hirurg iz Novog Sada, već decenijama je širom sveta prepoznat kao vodeći stručnjak u oblasti flebologije, specijalizovan za minimalno invazivne laserske operacije vena.

ОД КЛИНИКЕ ДО ГЛОБАЛНЕ СЦЕНЕ: Пут др Петра Драгића у свет медицинске елите

Dr Petar Dragić

Njegov put od lokalnog kliničara do globalno priznatog pionira u medicini primer je kako inovativnost i predanost mogu preobraziti ne samo karijeru pojedinca, već i standardne prakse u medicinskoj zajednici širom sveta. Tako je ovaj doktor doveo našu zemlju u elitno društvo, a on sam postao naš najbolji ambasador među naučnicima sa svih meridijana.

Od samih početaka svoje karijere, dr Dragić je bio fokusiran na unapređenje tretmana proširenih vena. Njegov rad započeo je u Sremskoj Kamenici, gde je stekao temeljno iskustvo koje će kasnije definisati njegovu karijeru. Kroz svoj rad na Institutu za kardiovaskularne bolesti, a zatim i širom sveta, od Nemačke do Brazila i Japana, dr Dragić je bukvalno izmislio, potom razvio, usavršio i globalno popularizovao tehniku Laserskih tretmana vena i inovacija kao sto su Ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA) i Ablacija Safenifemoralnog ušća (laserska krosektomija). Ove tehnike koriste kombinaciju ultrazvuka i laserske tehnologije za precizno targetiranje i tretiranje proširenih vena, minimizirajući invazivnost zahvata i maksimalno ubrzavajući proces oporavka pacijenata.

Dr Petar Dragić

Dr Dragić je postigao izuzetne rezultate u broju obavljenih operacija, premašujući 20,000 uspešnih intervencija, što ga čini hirurgom s najvećim brojem laserskih operacija vena na svetu. Njegova sposobnost da kombinuje stručnost i inovaciju donela mu je priznanja na najvećim medicinskim kongresima, uključujući odlikovanje na medicinskom kongresu u Sao Paulu u Brazilu. Ovi uspesi su mu omogućili da uvede Srbiju na globalnu mapu venske medicine, podižući reputaciju zemlje kao centra medicinske izvrsnosti. O svojoj filozofiji i pristupu radu govori sa strašću:

„Od početka sam odlučio da se specijalizujem samo u jednom segmentu medicine, birajući da se posvetim laserskim operacijama vena umesto da svaštarim i radim više stvari istovremeno. Smatrao sam da će mi fokusiranje na jednu oblast omogućiti da postanem najbolji u tome. U poslu težim perfekcionizmu i ne zadovoljavam se ničim manjim od toga. Zato i dan danas svaku operaciju obavljam sam, s punom pažnjom i preciznošću, i do danas sam izveo preko 20,000 operacija. To mi je donelo neverovatno uživanje u rezultatima, jer je neopisiv osećaj koji mi izaziva izraz lica svakog pacijenata nakon uspešnog tretmana, i upravo me to ispunjava i motiviše da nastavim sa unapređivanjem moje metode“.

Dr Dragić je ponosan na globalnu reputaciju srpskih lekara:

„Naši lekari su izuzetno priznati i uvaženi u svetu, i ja sam ponosan što mogu da predstavljam Srbiju na međunarodnoj sceni. Pogotovo kada se uzme u obzir da nama sa ovih prostora nije uvek bilo lako i svet nam nije bio suviše naklonjen. U vreme kada sam ja počinjao, naša zemlja je bila pogođena ratom, sankcijama i siromaštvom. Umesto da sve te neslavne okolnosti doživim kao prepreku, one su me dodatno motivisale da dostignem svetski nivo i dovedem svet u našu zemlju“.

I uspeo je u tome. Posvećen je edukaciji i obuci novih generacija lekara. Kroz brojne radionice i seminare, on deli svoje bogato znanje i iskustvo, usmeravajući kolege, ne samo iz regiona, već iz celog sveta kako da primene najnaprednije metode u tretmanu proširenih vena. Njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci, postale su regionalni centri za obuku i razvoj novih tehnika u flebologiji. Do sada ih je njegovu obuku prošlo više od stotinu kolega sa svih kontinenata. Svi oni danas operišu upravo po metodologiji dr Dragića i protokolima koje je osmislio naš stručnjak.

Dok nastavlja da unapređuje svoje metode i deli svoje znanje, dr Dragić ostaje jedan od najuticajnijih ličnosti u svetu medicinske nauke. Njegov rad ne samo da pomaže pacijentima da se brzo oporave i vrate normalnom životu, već postavlja nove standarde u tretmanu vena koji će uticati na generacije lekara i pacijenata u budućnosti.

(M-50)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)