BIRAJTE HRANU KOJA "GREJE" TELO: Ako ste zimogrožljivi, u ishranu uvedite ove namirnice (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

05. 02. 2024. u 20:00

IAKO meteorolozi tvrde da je ovo najtoplija zima od kako se meri temperatura, ima onih kojima je ipak hladno.

БИРАЈТЕ ХРАНУ КОЈА ГРЕЈЕ ТЕЛО: Ако сте зимогрожљиви, у исхрану уведите ове намирнице (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Ovo stanje se naziva zimogrožljivost, pa ove osobe i u prostorijama koje se greju moraju da se ogrnu džemperom ili šalom, a svaka pomisao na izlazak u hladno ih uznemirava.

Savremeni čovek je postao previše termostatičan, jer iz ugrejanog stana odlazi u klimatizovan automobil, pa u toplu kancelariju. To nije zdravo, kažu lekari, jer tako ne treniramo sposobnost da zadržavamo toplotu i naša percepcija prihvatljive temperature postaje neprirodno niska.

Osim što bi trebalo trenirati prilagođavanje na nižu temperaturu, nutricionisti savetuju da jedemo namirnice koje "greju" telo. To su, pre svih, ovas, heljda, crni pasulj, avokado, ljuta paprika, đumbir i svetlo susamovo ulje.

U ishranu bi trebalo uvrstiti i sočivo, grašak, zatim orašaste plodove, korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i celera, kao i beli luk, koji takođe greju organizam.

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim voćem, orasima i jogurtom

Ručak: sočivo, kiseli kupus začinjen sa malo susamovog ulja

Večera: pita od heljde

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: ovsene pahuljice poparene sa vrelom vodom, kašičica meda i jedna banana

Ručak: salata od tunjevine, crnog luka, crvenog pasulja, šargarepe, krompira i graška uz ljute papričice i integralni hleb

Večera: dva barena jajeta, kefir i hleb

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim kajsijama, indijskim orahom i jogurtom

Ručak: gulaš od junetine i salata od jabuka i celera

Večera: projara sa ajvarom i ljutim papričicama, šolja jogurta

Foto: Free Images Pixabay

 

Četvrtak

Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanim suvim smokvama i jogurtom

Ručak: pileće belo meso na žaru, krompir pečen u rerni i salata od kiselog kupusa začinjena ljutom tucanom paprikom

Večera: šolja čaja od đumbira i pita od heljde

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanom sušenom jabukom i jogurtom

Ručak: špagete sa mlevenim mesom u ljutom paradajz-sosu i zelena salata

Večera: potaž sa avokadom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom