VIŠAK POLENA OBORIO REKORD, A ŠTA JE SA KRPELJIMA: Oprez je neophodan

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 05. 2024. u 07:00

BORAVAK u prirodi i suvi i sunčani dani mnogima mogu bukvalno da presednu. Jer u vazduhu je ekspanzija polena trava, a istovremeno prete brojni insekti - od krpelja do stršljenova. Poznato je da njihovi ubodi mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

ВИШАК ПОЛЕНА ОБОРИО РЕКОРД, А ШТА ЈЕ СА КРПЕЉИМА: Опрез је неопходан

Foto Shutterstock

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije pokazuju da je vazduh osim polena trava pun i polena četinara i koprive. To praktično znači da bi svi alergični na ove čestice trebalo već uveliko da su pod terapijom, a oni koji se po prvi put susreću sa zapušenim nosem, kijavicom i suznim očima trebalo bi da odu na pregled kod alergologa.

Ove godine skoro da nije bilo snega i mraza i oboreni su temperaturni rekordi, a "leto u aprilu" donelo je još jedan rekord - nikada u ovo doba godine nije bilo toliko polena u vazduhu. Još od februara zabeleženo je više od desetak vrsta polena u vazduhu. Blaga zima i početak proleća uslovili su ranije cvetanje biljaka i veliku količinu polena drveća.

Uz višak polena u vazduhu, zabrinjava i to što će ove godine biti više krpelja nego inače. Blage zime i toplija proleća produžavaju period u kom su krpelji aktivni, saopštila je, između ostalih, i britanska agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA). Kako je navedeno, klimatske promene verovatno će povećati aktivnost i broj krpelja u Velikoj Britaniji, što bi moglo dovesti do porasta slučajeva lajmske bolesti.

Doktor Jasmina Jevtić, direktora Doma zdravlja Valjevo, kaže da su u protekle četiri nedelje sporadično imali pacijente koji su dolazili po pomoć zbog ujeda krpelja, ali da će ih posle praznika biti od dva do četiri dnevno:

- Najčešće dolaze oni koji su sami izvadili krpelja pa im se čini da to nisu dobro izveli, ili oni koji su se uplašili usled ujeda ovog insekta s obzirom na to da su čuli da oni prenose infektivnu bolest. Svakako, oprez je neophodan, a idealno je da stručno lice ukloni krpelja koji se zavukao pod kožu.

Kada je o drugim insektima reč, osnovni savet lekara je da se prostorije kuće obezbede zaštitnim mrežicama, a da se iz dvorišta uklone legla koja su pogodna za razmnožavanje, pre svega za stršljenove čiji ubod može da uzrokuje tešku alergijsku reakciju.

Besplatno na uput

DA biste zasigurno saznali da li vam je krpelj preneo lajmsku bolest, možete da se testirate. U Zavodu za javno zdravlje Beograda na uput izabranog lekara besplatno je testiranje krvi, kao i testiranje krpelja. Ukoliko je na lični zahtev, test krvi se plaća 1.200 dinara, a analiza krpelja je 3.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!