KAD LOMI PREHLADA, JEDITE BARENO POVRĆE: U borbi protiv virusa i bakterija ova hrana je odličan saveznik (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

20. 01. 2024. u 17:00

KADA lomi prehlada, javi se bol u mišićima i grlu i povišena telesna temperatura najbitnije je da se unosi dovoljno tečnosti u vidu čajeva i tople pileće supe. Međutim, ne bi trebalo da se zanemare ni ostale hranljive materije, jer ako se unose u potrebnoj meri mogu da ubrzaju oporavak.

КАД ЛОМИ ПРЕХЛАДА, ЈЕДИТЕ БАРЕНО ПОВРЋЕ: У борби против вируса и бактерија ова храна је одличан савезник (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Dakle, kada ste prehlađeni pravilan odabir namirnica u velikoj meri može da vas podigne na noge, a pri tome da deluju umirujuće na bol i grebanje u grlu.

Banana, pečena jabuka i kuvana šargarepa su dobar izbor dok ležite u krevetu, jer je to "mekana" hrana koja se lako guta i tako povoljno deluje na sluzokožu upaljenog ždrela i izmoren organizam.

Limunada zaslađena medom je, takođe, odličan saveznik kod ovog zdravstvenog problema jer obiluje hranljivim materijama, a može da zameni pastile, koje smanjuju upalu i ublažavaju bolove u grlu.

Za obilniji obrok preporuka je kajgana, jer su jaja bogata proteinima i mogu pomoći iscrpljenom organizmu. Integralne paste sa blagim prelivom, bez sastojaka koji mogu da nadraže grlo, takođe su pogodne za gutanje i preporučuju se u slučaju upale grla za glavni obrok.

Ovo je primer petodnevnog jelovnika:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom

Užina: pečena jabuka

Ručak: testenina sa prelivom od tunjevine

Večera: pileća supa i bareni krompir sa mesom po izboru

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: kajgana sa pireom od kuvane šargarepe, kriška hleba

Užina: banana

Ručak: pileća supa, grilovani pileći file sa barenim krompirom

Večera: testenina sa prelivom po želji ali bez jakih začina

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom

Užina: pečena jabuka

Ručak: boranija sa pilećim mesom, kriška hleba

Večera: 150g mladog sira, dve kuvane šargarepe i kuvani krompir

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: kajgana i dve kašike ajvara, kriška hleba

Užina: kuvana šargarepa

Ručak: tanjir pileće supe, meso i salata po izboru

Večera: piletina na žaru sa barenim povrćem, kriška hleba

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom

Užina: pečena jabuka

Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom, kriška hleba

Večera: pileća supa i parče gibanice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima