KOD DECE SE SIMPTOMI PREHLADE NAGLO JAVLJAJU: Pedijatri upozoravaju roditelje da obrate pažnju

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

11. 01. 2024. u 13:04

Lekarske ordinacije su pune, jer dominiraju virusi koji su slični gripu, a koji masovno pogađaju decu do 14 godina, zbog čega pedijatar u smeni ovih dana pregleda više od 50 pacijenata.

КОД ДЕЦЕ СЕ СИМПТОМИ ПРЕХЛАДЕ НАГЛО ЈАВЉАЈУ: Педијатри упозоравају родитеље да обрате пажњу

Foto: Shutterstock

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar-pulmolog Dečje bolnice u Tiršovoj, kaže da sva oboljenja koja pripadaju grupi bolesti sličnih gripu kod dece se karakterišu naglim početkom bolesti:

- Prvo se javlja značajno visoka temperatura, i do 40 stepeni, glavobolja, slabost, odbijanje obroka, a potom slede respiratorni simptomi - suv kašalj, curenje nosa, zviždanje tokom disanja, opstrukcija donjih dsajnih puteva po tipu bronhiolitisa, bronhitisa, a neretko kod dece mlađe od tri godine se javlja bol u stomak, mučnina, dijareja i povraćanje.

Naša sagovornica kaže da bolesti slične gripu uzrokuju rinovirusi/enterovirusi u oko 40 odsto slučajeva, adenovirus, parainfluenza, respiratorni sincicijalni virus (RSV), koronavirusi i drugi.

Virusne infekcije kod dece mogu često da se iskomplikuju zbog čega im je neophodno bolničko lečenje.

- Najčešći razlog hospitalizacije je progresija bolesti sa razbojem respiratorne insuficijencije koja se ogleda u poremećaju saturacije, odnosno količine kiseonika u krvi i sa klinički ubrzanim i otežanim disanjem - kaže dr Rsovac. - Pored razvoja respiratorne insuficijencije koja je zastupljenija u uzrastu odojčadi i kod dece mlađe od tri godine, ostale komplikacije su vezane za bakterijske suprainfekcije koje mogu dovesti do pneumonija, komplikovanih pneumonija, kao što su najčešće efuzije u pleuralnom prostoru. Dolazi i do upale srednjeg uha, koja predstavlja čestu komplikaciju, ali najčešće ne zahteva bolničko lečenje.

Retko, ali moguće

DOKTORKA Snežana Rsovac, pulmolog, napominje da su usled virusa sličnih gripu moguće i komplikacije u vidu konvulzija, sistemski nekontrolisanog inflamatornog odgovora, encefalitisa, miokarditisa. Na srću, kako ističe, ove komplikacije su u praksi retke.

Osim virusa koji su sličnih gripu, tokom poslednje dve nedelje beleži se i porast oboljevanja dece od kovida.

- Ipak, sada je učestaliji respiratorni sincicijalni virus (RSV) koji uzrokuje upalu bronhiola, naročito kod beba i mlađe dece - kaže dr Rsovac i naglašava da je pristalica prevencije zaraznih bolesti primenom vakcina koje su se pokazale delotvornim u kontroli bolesti sa smanjenjem incidence oboljevanja i težine kliničke slike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI ŠOK U RIMU! Novak Đoković nije jedini, kući neočekivano ide i šampion mastersa iz Madrida (VIDEO)