MOŽE DA SPASE ŽIVOT: Osmišljena aplikacija za rano prepoznavanje šloga

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 09. 2023. u 12:00

AMERIČKI naučnici osmislili su način kako pomoću tehologije da se predvidi moždani udar.

МОЖЕ ДА СПАСЕ ЖИВОТ: Осмишљена апликација за рано препознавање шлога

Foto Shutterstock

Reč je o "AN" aplikaciji koja bi mogla da spase život uočavajući znakove moždanog udara, pokazuje studija. Funkcija pametnog telefona je bila u stanju da identifikuje simptome uključujući asimetriju lica, slabost ruku i promene govora pomoću veštačke inteligencije, piše The Sun.

Američki naučnici koristili su aplikaciju za analizu video-snimaka 240 pacijenata s moždanim udarom, a aplikacija im je precizno dijagnostikovala ovo smrtonosno stanje.

- Uzbudljivo je razmišljati kako će ova aplikacija i nova tehnologija mašinskog učenja pomoći većem broju pacijenata da identifikuju simptome moždanog udara na početku - rekao je Radoslav Rajčev sa Univerziteta Kalifornija. - Brza i precizna procena simptoma je imperativ kako bi se osiguralo da ljudi sa moždanim udarom prežive i ponovo steknu neovisnost. Nadamo se da će implementacija ove aplikacije promeniti živote i područje lečenja moždanog udara.

Moždani udari su uzrokovani prekidom dotoka krvi u mozak, zbog čega mu nedostaje kiseonik. To je rezultat krvnog ugruška u 85 posto slučajeva, ali se može dogoditi i zbog pucanja oslabljenog krvnog suda.

Praktična provera u četiri centra

Ova aplikacija koriššćena je i na pacijentima u četiri centra za moždani udar u Bugarskoj u roku od tri dana od prijema. Aplikacija je izmerila promene na licu koristeći 68 orijentirnih tačaka i procenila slabost ruku pomoću uređaja za praćenje pokreta. Ovo tehnološko čudo bilo je u stanju da detektuje i promene govora pomoću mikrofona, pretvarajući zvučne talase u slike koje mogu pokazati da li je normalan ili nejasan.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, holesterolom, dijabetesom i nepravilnim otkucajima srca su posebno ugrožene. Simptomi uključuju spuštanje lica na jednu stranu ili nemogućnost osmeha. Pacijenti, takođe, mogu da budu nesposobni da podignu ruke zbog slabosti ili ukočenosti, a njihov govor može da postane nejasan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar