ZNACI DA NAM JE OSLABIO IMUNITET: Ne zanemarujte ove simptome, telo je podložno koksaki virusu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

09. 03. 2023. u 09:50

BROJNE prehlade i druge respiratorne infekcije koje se preleže tokom zime u velikoj meri oslabe imunitet, zbog čega mnogi kubure sa zdravljem u rano proleće.

ЗНАЦИ ДА НАМ ЈЕ ОСЛАБИО ИМУНИТЕТ: Не занемарујте ове симптоме, тело је подложно коксаки вирусу

Foto Shutterstock

Prema rečima dr Ljiljane Jemuović, specijaliste za infektivne i tropske bolesti, pad imuniteta je najčešće praćen stalnim osećajem umora i iscrpljenosti, pojavom ekcema na koži, psorijaze, kao i bradavica i keratoza. Doktorka Jemuović navodi da je moguća i pojava promena na jeziku i u ustima, varijacije u kilaži, povišena temperatura koja dugo ne spada, otok na limfnim čvorovima, čest osećaj hladnoće i osećaj naduvenosti.

Kada odbrambene snage ogranizma popuste česta je "groznica" na usnama, ali i druge komplikacije.

- Ima virusa koji poput bakterija žive s čovekom i ne stvaraju probleme, osim u posebnim okolnostima - kaže dr Jemuović. - Takav je virus herpes simpleksa koji izaziva pojavu groznice na usni ili koži lica, a oko 80 odsto ljudi nosi i citomegalovirus, inače bezopasan mikroorganizam, ali samo do trenutka kad domaćin oboli od neke teške bolesti i/ili doživi drastičan pad imuniteta.

S obzirom na to da je naučno dokazano da je imunitet sve manje funkcionalan sa godinama, starijim osobama je neophodna posebna pažnja da bi sačuvali organizam od uticaja uzročnika infekcija.

PRETI I KOKSAKI

ČESTA infekcija koja preti usled pada imuniteta je i koksaki virus.

- Ova infekcija se naziva i bolest prljavih ruku zbog prenošenja putem prljavih ruku. Medicinski značaj ove infekcije je što često dovodi do komplikacija na srcu, ali i do respiratornih infekcija i meningitisa - kaže dr Ljiljana Jemuović, infektolog.

- Osobe sa brojnim komorbiditetima i drugim hroničnim stanjima imaju veći rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija koje mogu dovesti do hospitalizacije ili čak smrti - naglašava dr Jemuović. - Zato lečenje bilo bakterijskih, virusnih, gljivičnih ili parazitarnih infekcija kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom zahteva ozbiljan zdravstveni pristup (anamnezu i pregled), i dijagnostiku, adekvatnu terapiju, redovnu kontrolu i po potrebi bolničko lečenje.

Kada je o starijima reč, najčešće se usled pada imuniteta susreću sa dijagnozom herpes zoster.

- Reč je ponovnoj aktivaciji varičela - zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni plikovi - kaže naša sagovornica. - Bolest obično zahvata trup, ali se može pojaviti i na licu, vratu i donjim delovima tela. Moguće su i manifestacije u usnoj šupljini, takođe ograničene na jednu polovinu usta ili jezika. Ceo proces ponekad bude propaćen povećanjem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini. Bolest može da bude ozbiljna, posebno kada je zahvaćeno oko (zoster oftalmikusa), što zahteva redovnu kontrolu oftalmologa uz kontrolu infektologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)