PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki

V.V.

19. 04. 2024. u 13:36

Hercegnovsko privredno društvo Elena Grupa koje je odnedavno vlasnik 33,3 odsto akcija Vektra Boke,zatražiće na vanrednoj Skupštini akcionara smenu odbora direktora ovog preduzeća, kako bi zaustavili uvođenje stečaja i rešili problem dugovanja prema radnicima.

ПРИОРИТЕТ ЕЛЕНА ГРУПЕ:Спречити стечај у Вектра Боки

Foto: RT HN

U Privrednom sudu tražiće odgađanje ročišta za uvođenje stečaja, koje je zakazano za 29. april, zbog 1,1 milion evra duga prema Poreskoj upravi. Ukupna dugovanja Vektra Boke su oko 50 miliona evra i prioritet su kako bi se izbeglo uvođenje stečaja, saopštio je vlasnik Elena grupe Danilo Matijašević.

Foto: RT HN

Danilo Matijašević

– Prva obaveza bila bi da se promeni odbor direktora i izmire obaveze prema radnicima. Druge obaveze su prema državi 4,5 miliona i Opštini 2,5 miliona evra Nama je veoma bitno da uđemo u odbor direktora, da možemo da izvršimo uplatu milion i 100 hiljada evra  Vektra ne bi ušla u stečaj – objasnio je Matijašević.

Vukašin Šimrak, punomoćnik porodice Acović, kojoj Vektra Boka duguje oko 3,8 miliona evra, informiše da je Privredni sud saglasan sa vanrednom skupštinom akcionara, međutim nju mora sazvati aktuelni odbor direktora, a tu prema njegovim rečima očigledno dolazi tu do opstrukcija.

-Ključno je šta će se dogoditi 29. aprila, na ročištu oko otvaranja stečaja. Ukoliko stečaj ne bi bio otvoren, do vanredne skupštine mora doći. Ukoliko bi stečaj bio pokrenut, Herceg Novi bi bio najveći gubitnik – objasnio je Šimrak.

Iznos od 550 hiljada evra, 16 bivših radnika potražuje od Vektra Boke za 30 neisplaćenih ličnih dohodaka.

Matijašević je predstavio i deo dokumentacije koju su dostavili izvršitelji.

– Odbor direktora koji je bio u Vektra Boki, blokirao je račun zbog njihovih plata na iznos od 600 hiljada evra. Da li je to regularno, vidjećemo. Međutim, tu ima i spornih faktura i izvršenja na koja se oni nisu žalili, ali ne znamo iz kog razloga. Za neke advokate fakture su iznosile i po 100 hiljada evra – rekao je Matijašević.

Od 50 miliona dugovanja kompanije, sporno je 28 miliona evra kreditnog zaduženja u CKB banci, objasnio je Matijašević.

– Neko je u CKB banci potpisao iznos solidarnog dužnika Vektra Boke sa njenom imovinom u iznosu od 28 miliona, znači sa nekim drugim licima, povezanim sa firmom. To neće moći da se realizuje, jer je to trebala da odobri skupština akcionara, a oni su to potpisali bez zakazivanja skupštine. To su krivična dela – istakao je Matijašević.

Ta odluka je apsolutno nezakonita,smatra advokat Šimrak, i donesena je na štetu manjinskih akcionara i svih ostalih.

Vojin Miljanić i Maja Pajević koji su prisustvovali konferenciji za novinare, ocenili su da su im nastojanja Elena grupe dala nadu da se priča o neuspeloj privatizaciji nekadašnje HTP Boka može zatvoriti na dobar način koji podrazumeva da i prava i zahtevi radnika budu ispoštovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)