OVO JE RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI SPASOVDANSKA LITIJA: Biće održan pomen ubijenoj deci ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"

Novosti online

24. 05. 2023. u 14:48

TRADICIONALNA Spasovdanska litija održaće se 25. maja od 19 časova i kretaće se beogradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama.

ОВО ЈЕ РУТА КОЈОМ ЋЕ СЕ КРЕТАТИ СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА: Биће одржан помен убијеној деци испред ОШ Владислав Рибникар

Foto: Novosti

Na čelu Spasovdanske litije biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja. Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva. “Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je vikar patrijarha Petar Toplički.

Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar“. Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

"Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelju“, rekao je Toplički. Večeras će u svim hramovima biti održano bdenje povodom sutrašnjeg praznika, a u Vaznesenjskom hramu će u 18 časova biti sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva.

“Mi ćemo ih svečano dočekati i narod može biti prisutan kako bismo dočekali voljenog svetitelja u našem gradu“, rekao je Toplički. Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a Toplički je rekao da se očekuje da će učešće uzeti i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)