BEOGRAD ZVANIČNO POSTAJE KANDIDAT ZA EXPO 2027: Tema svetske izložbe „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”

Tanjug

25. 11. 2022. u 14:15

GRAD Beograd je zvanični kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027. godine sa temom „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”, saopštila je danas organizacija "Belgrade Expo 2027".

БЕОГРАД ЗВАНИЧНО ПОСТАЈЕ КАНДИДАТ ЗА EXPO 2027: Тема светске изложбе „Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све”

Foto: Printskrin/ mali_sinisa

Prezentacija kandidature Beograda biće održana 28. novembra u Parizu, a zemlja domaćin biće izabrana u junu 2023. godine.

- To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti. Republika Srbija i Beograd dokazali su u brojnim prilikama do sada da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje naša zemlja ima - navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je upravo zbog toga ova izložba predstavlja događaj od nacionalnog značaja.

"Belgrade Expo 2027" podseća da je prva prezentacija povodom kandidature Srbije održana u junu ove godine u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).

Foto: Novosti

Navodi se da je ministar finansija Siniša Mali tom prilikom izjavio da je kandidatura još jedan pokazatelj koliko je Srbija napredovala, što je prepoznato i priznato u celom svetu.

Kako piše u saopštenju, ministar je naglasio da je Srbija ekonomski, kulturni, turistički i sportski centar ovog dela Evrope, kao i da su Republika Srbija i Grad Beograd u potpunosti spremni da organizuju manifestaciju kao što je Expo 2027.

Dodaje se da će prezentacija naše kandidature biti održana 28. novembra u Parizu, na 171. Generalnoj skupštini BIE i da će na tom događaju govoriti ministar Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić, i prestižni srpski umetnici - violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video-uključenje Novaka Đokovića.

Navodi se da je tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Foto: Novosti

Zemlju domaćina Expo 2027 izabraće 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

U saopštenju se ističe da Srbija ima ogromno i dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za investicije, i lider je u privlačenju najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji i da se očekuje da Beograd, ako bude izabran za domaćina, posetiti preko 2,6 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko 1,1 milijardi evra.

- U ovim danima, kada je cela nacija reprezentacija, kada sa dubokim nadama, strastima, i željama gledamo put Katara i naših orlova, iznova postajemo svesni značaja igre kao kolektivnog leka u vremenu punom izazova u kojima živimo. Svaki put kada Novak Đoković zasija, od severa do juga naše zemlje, sve građanke i građani Srbije podele radost igre i pobede, baš onog motiva koji je utkan u ideju poduhvata Expo 2027 - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)