AMERIČKI JASTREBOVI OPET KREĆU NA SRBIJU! Bivši zvaničnici pokušavaju da usmere novu administraciju SAD na Balkan

Dubravka SAVIĆ

14. 03. 2021. u 09:00

Dok se novi predsednik SAD Džozef Bajden, ophrvan problemima na domaćem terenu, na svetskoj pozornici bori sa vodećim ekonomskim rivalom Kinom i atomskim rivalom Rusijom, raste armija bivših zvaničnika i "eksperata" koji pažnju nove administracije po svaku cenu pokušavaju da usmere na - Balkan.

АМЕРИЧКИ ЈАСТРЕБОВИ ОПЕТ КРЕЋУ НА СРБИЈУ! Бивши званичници покушавају да усмере нову администрацију САД на Балкан

Filip Bridlav / Foto EPA

Horu onih koji su, kao bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, doskorašnji kongresmen i albanski lobista Eliot Engel, ili "eksperti za Balkan" Danijel Server i Janoš Bugajski, karijere izgradili tokom sukoba devedesetih u našem regionu, pridružio se nedavno i bivši komandant NATO za Evropu Filip Bridlav.

On je u razgovoru koji je organizovala hrvatska agencija HINA izrazio uverenje da će 2021. godina biti vreme "rastućeg sukoba između Zapada i Rusije oko budućnosti Zapadnog Balkana", a da će bojno polje biti Jugoistočna Evropa, posebno Srbija i BiH. Posebno se osvrnuo na vojnu podršku Rusije Srbiji, upozoravajući da bi NATO trebalo da "što brže odgovori diplomatskim i političkim angažovanjem u regionu".

Sada predstavljen kao "ekspert za evropsku bezbednost", Bridlav, koji je opisao novog šefa Pentagona Lojda Ostina kao "dobrog prijatelja", tvrdi da odbija da postane političar, jer "uživa poverenje obe političke partije u Vašingtonu, pa neće da odbije polovinu".

Američki politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, međutim, ocenjuje za "Novosti" da "Bridlav očigledno lobira da ga angažuju za lobistu, ili konsultanta", a "nišani" kao klijente Hrvate, Albance ili Bošnjake. Slično veli i za ostale "bivše" koji, ohrabreni dolaskom na vlast predsednika koji se, kao senator i potpredsednik SAD mnogo bavio regionom, nadaju da će, po starom receptu, ponovo da se vrate u političku arenu i obezbede klijente za svoje "konsultantske" usluge.

Foto D. Pozderović

Njihova istupanja, međutim, oslanjaju se na poredak nekadašnjeg jednopolarnog sveta, dok novi predsednik pokušava i sam da se izbori s duhovima prošlih vremena i uhvati korak sa novim poretkom. Bajdenov savetnik kampanje Majkl Karpenter je, i pre nego što se demokrata uselio u Belu kuću, rekao da je Srbija važna zemlja na Zapadnom Balkanu koja treba da se učvrsti u EU, te da se po pitanju Kosova i Metohije očekuje "jedinstveni dijalog između Beograda, Prištine, Brisela i Vašingtona".

- Bugajski i Server, i ostali "bivši", u suštini, iznose spiskove svojih želja, pokušavaju da uvere novu administraciju da su to interesi i američke države. Ali, kada se to uporedi s onim što državni sekretar Toni Blinken i drugi iz nove administracije govore, onda se vidi da od toga što oni žele, bar u skorije vreme, nema ništa - podseća Kesić.

Stari "jastrebovi" žele da "izlobiraju" poteze za Zapadni Balkan predstavljajući to kao sukob Amerike, Kine i Rusije na ovim prostorima, jer žele da ubede novu administraciju da iz geopolitičkih razloga SAD imaju interes da se tu angažuju, dok sebe, naravno, preporučuju kao "konsultante".

- No, državni sekretar Toni Blinken je rekao da SAD žele da "ponovo udahnu snagu" savezništvu sa EU usaglašavanjem oko zajedničke politike prema Zapadnom Balkanu, posebno kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, kao i prema BiH. A što se tiče predstavljanja Srbije i BiH kao "bojnog polja" sa Rusijom i Kinom, šta bi se tek moglo reći za Tursku, važnu članicu NATO, koja se naoružava ruskim sistemom S-400? Ništa se u savremenom svetu ne može učiniti pod pritiskom. Moje je mišljenje da Srbija odlučnom politikom može da dođe do rešenja - zaključuje Kesić.

TEŠKO BEZ DOLARA OD LOBIRANjA

Doskorašnji kongresmen Eliot Engel je, gubitkom na izborima, posle mnogo decenija lobiranja izgubio i poziciju koja mu je omogućavala slivanje miliona dolara iz albanskih donacija u zamenu za zagovaranje jednostranih stavova Prištine. Ni Olbrajtova, koja je takođe imala unosne poslove s Prištinom, nema izvršnu funkciju u novoj administraciji. Ona je na čelu "Olbrajt Stounbridž grupe", čiji su konsultanti bliski Bajdenu, pa pokušava da utiče na krojenje spoljne politike SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)