SRĐA TRIFKOVIĆ OTKRIO ŠTA JE KLJUČNO: Rezolucija o Srebrenici će biti usvojena, a tri stvari treba imati na umu

Novosti online

23. 05. 2024. u 15:50

ISTORIČAR i publicista prof. dr Srđa Trifković očekuje da će rezolucija o Srebrenici biti usvojena, ali s manjom većinom nego što su njeni sponzori očekivali.

СРЂА ТРИФКОВИЋ ОТКРИО ШТА ЈЕ КЉУЧНО: Резолуција о Сребреници ће бити усвојена, а три ствари треба имати на уму

Foto: Printskrin Youtube Balkan info

Međutim, ključna stvar, prema dr Trifkoviću, je koliko će sami Srbi pridavati težinu ovoj rezoluciji.

– Rezolucija će biti usvojena, mada sa daleko manje ubjedljivom većinom nego što su njeni sponzori očekivali. Naravno, u Generalnoj skupštini se ne broje uzdržani glasovi već samo „za“ i „protiv“, a tu će ubedljiva većina biti „za“. Međutim, ono najvažnije što želim da kažem jeste da će težina  rezolucije biti onolika koliko sami Srbi budu spremni da joj pridaju težinu – navodi Trifković za ALOonline.

Trifković smatra da je ovo sračunato zlobni potez nemačke politike, predvođene ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok, koja kroz ovu rezoluciju traži iskupljenje moderne nemačke države. Cenjeni stručnjak za međunarodne odnose izvdaja i tri krucijalne stvari na koje je se mora obratiti pažnja.

– Tri stvari treba imati na umu. Kao prvo, da je ovo jedan sračunato zlobni i zlonamerni potez nemačke politike na čelu sa veoma opasnom i neuravnoteženom Analenom Berbok. Ona je rešena da pritiskom na druge države za usvajanje ove rezolucije na neki način dovede do svojevrsnog iskupljenja post-moderne nemačke države time što će se jedan drugi narod proglasiti za genocidan – kazao je Trifković.

Kako dalje navodi, ova rezolucija znatan je pokazatelj da za Srbiju nema mesta u Evropi što je i u jednu ruku pozitivna stvar.

– Kao drugo, ovo će biti prilika da se Srbi oslobode štetne, možemo reći i fatalne iluzije o nekakvom evropskom putu jer sasvim je jasno da najmoćnija zemlja Evropske unije koja ovakvu zlonamernu rezoluciju priprema, ne želi Srbiju u Evropskoj uniji ili će u najmanju ruku uslov biti da prihvati sve navode iz ove rezolucije i da shodno tome krene prevaspitavanje Srba u duhu pokajanja – ističe Trifković.

Profesor Trifković preporučuje povlačenje ambasadora iz svih zemalja koje su glasale za rezoluciju, uključujući i Crnu Goru. Ovaj trenutak otrežnjenja, prema njemu, treba da osvesti Srbiju da "evropski put" ne postoji i da prestane da daje EU status pregovarača između Beograda i Prištine.

– Ovo je trenutak otrežnjenja – evropski put ne postoji i treba prestati sa bilo kakvim davanjem EU statusa pregovarača između Beograda i privremenih prištinskih vlasti jer smo videli da je to put bez povratka. Takođe, da naglasim, treba se osloboditi nemačkog privrednog tutorstva jer i Srbija i Republika Srpska mogu da opstanu bez nemačkog tutorstva – podvlači Trifković.

Podsećamo, Generalna skupština UN u Njujorku danas raspravlja i odlučuje o predlogu rezolucije o Srebrenici. Sednica počinje u 16 časova po srednjoevropskom vremenu. Sva zvona na pravoslavnim crkvama u Srbiji zvonila su u 12.00 kako bi pozvala narod na molitvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!