VLADA ODLUČILA: Arno Gujon na čelu Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju

Novosti online

23. 05. 2024. u 11:18

VLADA Republike Srbije na današnjoj sednici imenovala je političara i dobrotvora francuskog porekla Arnoa Gujona na mesto direktora Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

ВЛАДА ОДЛУЧИЛА: Арно Гујон на челу Канцеларије за јавну и културну дипломатију

Foto Tanjug

Zadatak kancelarije je da se domaćoj i stranoj javnosti promovišu državni interesi kroz prezentovanje nacionalnih vrednosti i ciljeva naše zemlje. Kancelarija će imati za cilj da doprinese boljem protoku informacija, i obavljaće stručne poslove za potrebe Vlade Republike Srbije.

- Velika je čast biti u službi slobodarske i slobodne Srbije! Zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Milošu Vučeviću na poverenju i velikoj podršci. Daću sve od sebe da stvorimo lepšu i istinitiju sliku o Srbiji i Srbima. Počinjemo sa radom odmah. Očekuje nas mnogo posla i izazova u kontekstu turbulentnog vremena kroz koje prolazimo i sve većih pritisaka na Srbiju - rekao je Arno Gujon.

Gujon je rođen 1985. godine u Grenoblu. Sa nepune 22 godine postao je master-inženjer ekologije na uglednom Politehničkom fakultetu Univerziteta u Grenoblu.

Osnivač je francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" koja od 2004. godine pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji. Autor je više knjiga o Srbiji i Kosovu i Metohiji na stranim jezicima i snimio je dokumentarni film „Kosovo, hrišćanstvo u opasnosti” o životu Srba na Kosovu i Metohiji koji je emitovan na francuskoj televiziji.

Živi u Srbiji od 2012. godine i na osnovu zasluga u svom humanitarnom radu, dobio je državljanstvo Srbije 2015. godine. Dobitnik je brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge.

Od novembra 2020. do maja 2024. godine obavljao je funkciju v. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Pored maternjeg francuskog, govori srpski, engleski i ruski jezik. Oženjen je Ivanom, Srpkinjom rođenom u Francuskoj, sa kojom ima dve ćerke, Milenu i Irenu i sina Viktora.

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo - Ponosna Srbija i Srpska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)