HLADAN TUŠ ZA LAŽNU DRŽAVU: Šamar Kurtiju iz Španije pred glasanje u SE

Tanjug

13. 04. 2024. u 17:34

Predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP), glasaće protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope sledeće nedelje, potvrdili su izvori iz tih partija za agenciju Europa pres.

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ: Шамар Куртију из Шпаније пред гласање у СЕ

Foto: EPA/ Georgi Licovski

Kako se navodi, i petoro socijalista u SE i troje iz Narodne partije glasaće protiv članstva tzv. Kosova, čiju nezavisnost do danas Španija nije priznala.

"Glasaćemo protiv, jer i dalje imamo iste kriterijume u vezi sa tim", rekli su izvori iz PSOE, koji smatraju da sada nije vreme za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, jer to može da stvori prostor za konfrontaciju, s obzirom da među 46 zemalja članica Saveta Evrope ima i onih koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a među kojima je i Španija.

I poslanici iz Narodne partije kazali su za špansku agenciju Europa press da nema promene u njihovom stavu kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti tzv. Kosova još od vremena vlade Marijana Rahoja, bivšeg lidera ove partije. Izvori iz Narodne partije potvrđuju da će glasati protiv napominjući da "nije dobar presedan" da ova teritorija postane članica Saveta Evrope.

Krajem marta ove godine, Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je Prištini zeleno svetlo za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. O tome će se pred Parlamentarnom skupštinom u punom sastavu, glasati u utorak, 16. aprila, a konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave