"NOVOSTI" ANALIZA - NEMAČKI PRSTI U NASILJU PRED SEDIŠTEM RIK: Berlin ispod žita podstiče protest

V. N.

20. 12. 2023. u 07:00

INTERESOVANjE zapadnih službi za izbore u Srbiji nije splasnulo ni posle zatvaranja birališta, a posebno su aktivni Nemci u animiranju protesta prozapadne opozicije.

НОВОСТИ АНАЛИЗА - НЕМАЧКИ ПРСТИ  У НАСИЉУ ПРЕД СЕДИШТЕМ РИК: Берлин испод жита подстиче протест

Foto Profimedia

Prema informacijama "Novosti", upravo njihovi obaveštajci preko svojih ovdašnjih pipaka potpiruju nasilje koje se sprovodi ispred sedišta Republičke izborne komisije, a sve pod izgovorom navodne krađe na glasačkim punktovima.

Zasada jalove pokušaje da se zametne klica novog Majdana treba shvatiti kao poslednje pokušaje da se hibridnom operacijom i propagandnim ratom prekomponuje politička panorama kako bi u Beogradu na vlast došla opcija koja bi sprovodila interese zapadnih centara moći.

Čvrsto odbijanje pobedničkog bloka oko SNS da pristane na članstvo lažne države Kosovo u UN (što propisuje francusko-nemački plan), uvede sankcije Rusiji i napusti poziciju vojne neutralnosti motivišu subverzivne akcije stranih službi, koje igraju na svoje adute, mahom okupljene u listi "Srbija protiv nasilja", koja je i organizovala napad na članove i zgradu RIK.

Logo

U tom smislu, naročito su na terenu aktivni Nemci. Slučajno ili ne, tek "zvezda" protesta koja je predstavljala "studente" je Nikola Ristić iz Beograda, jedan od saradnika Dojče velea, međunarodne medijske stanice koja je vezana za nemačku vladu. Upravo je on bio u prvom redu siledžija koje su nasrnule na direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Ristić je vlasnik i direktor firme "DP medija" čiji je finansijer upravo Dojče vele. On je od nemačke kuće dobio ponudu da bude "konsultant za monitoring", a tokom 2023. DV je nudio novac za ove usluge u sklopu "regionalnih medijskih projekata", čiji je nosilac i Nemačka organizacija za međunarodnu pomoć. U pitanju su projekti za promociju medija na društvenim mrežama. Osim toga, Ristićeva firma "DP medija" sarađuje i sa CRTA i "Istinomerom".

Podsetimo, Dojče vele je u drugoj polovini novembra u Beogradu organizovao seminar sa 150 učesnika na kojem su, navodno, želeli da uspostave standarde nezavisnog novinarstva. Organizator radionice je bio nemački državljanin Klaus Dahman, koji je na sličnim skupovima ranije kritikovao aktuelnu vladu, a za Srbiju je govorio da "predstavlja autoritarnu državu". Polaznike je ohrabrivao da oforme sopstvene medije u vidu kanala na "Jutjubu", "Fejsbuku" ili "Instagramu", napominjuću da je to zasada najjače oružje protiv establišmenta.

Foto Z. Jovanović

Želju Berlina da se bavi postizbornim inženjeringom u Srbiji nije krilo ni tamošnje ministarstvo spoljnih poslova:

- Srbija je glasala, ali je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) prijavila zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU - naveo je nemački MSP na platformi "Iks" u komentaru na glasanje.

No, "zaboravili" su da citiraju prve tačke iz izveštaja misije ODIHR koja je pozitivno ocenila glasanje u 93 odsto posmatranih biračkih mesta:

- Biračima je ponuđen adekvatan izbor između političkih alternativa. Slobode izražavanja i okupljanja u kampanji uglavnom su bile poštovane, pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, administracija izbora efikasno i transparentno je sprovela izborne pripreme, uprkos izazovima koje su predstavljali kratki rokovi i istovremeni lokalni izbori - neveo je ODIHR u svom raportu koji je predstavljen u Beogradu, ali ove stavke nisu zanimale resor koji vodi Analena Berbok.

Foto: Printskrin

I na kraju, kao spasilac za trenutnu pat poziciju u srpskoj prestonici pojavljuje se albanska lobistkinja i nezvanična zastupnica Đilasove liste u EU Viola fon Kramon, koja se nudi da bude posrednik između vlasti i opozicije kako bi se "osigurao miran i demokratski dijalog". Nemica je kazala je i da je "potreban međunarodni nadzor i puna istraga navoda o izbornoj krađi". Dakle, na tragu čuvenog julskog ultimatuma iz 1914. godine, kada je Beč tražio da u Srbiju pošalje svoje sudije i policajce da sprovode istragu posle Sarajevskog atentata...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!