BRNABIĆ: Svaki trenutak u Kini koristim za razgovore sa privrednicima

Tanjug

06. 11. 2023. u 09:24

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić, koja se danas sastaje sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, svoju radni posetu Pekingu započela je sastancima sa kineskim kompanijama.

БРНАБИЋ: Сваки тренутак у Кини користим за разговоре са привредницима

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Ona je razgovarala sa predstavnicima HBIS grupe koja je vlasnik smederevske železare, a potom i sa kompanijom JD.com o mogućnostima promocije srpskih proizvoda i turističkih potencijala Srbije na kineskom tržištu.

Premijerka je navela da koristi svaki trenutak boravka u Kini za razgovore sa kineskim privrednicima kako bi se obezbedile nove investicije.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Brnabićeva je posetila i Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka. U razgovoru sa predstavnicima genetičke i bioinformatičke kompanije BGI, koja ima razvojni centar u Beogradu i 17 zaposlenih inženjera, Brnabićeva je rekla da podržava saradnju sa tom kompanijom koja je, kako je rekla, centralna tačka Bio4 kampusa.

BGI kompanija je partner za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, sarađuje i sa fakultetima iz Srbije i naučnim institutima i stipendiraju studente iz Srbije.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

- Jako sam srećna što imamo sistem školarina i razmenu studenata. Bez toga ne bismo uspeli da ostvarimo svoju biotek strategiju - istakla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO: VUČEVIĆ NA MITINGU U LESKOVCU: Ovo su najvažniji izbori u 21. veku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)