"MOJA JASNA PORUKA SVIMA" Mali: Izmene Zakona o budžetskom sistemu ne zadiru u autonomiju Univerziteta

Novosti onlajn

23. 10. 2023. u 15:15

IZMENE Zakona o budžetskom sistemu ne zadiru u autonomiju univerziteta i nema mesta za zabrinutost po tom pitanju, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

МОЈА ЈАСНА ПОРУКА СВИМА Мали: Измене Закона о буџетском систему не задиру у аутономију Универзитета

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Moja jasna poruka svima u visokom obrazovanju je da nema zadiranja u autonomiju univerziteta, nema nikakvih priča, niti igranja sa sopstvenim prihodima. Ono što je važno - samo je reč o tehnici obračuna zarada - rekao je Mali obrazlažući zakone iz svoje nadležnosti na današnoj sednici Skupštine Srbije.

On je dodao da postoje pogrešne intepretacije u javnosti kada su izmene tog zakona u pitanju.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu brisani su svi izuzeci od primene odredaba Zakona o budžetskom sistemu koje se odnose na centralizovan obračun primanja (član 93b), kako bi se uspostavio jedinstven, celovit i sveobuhvatan sistem centralizovanog obračuna primanja.

Prednosti uspostavljanja sveobuhvatnog sistema centralizovanog obračuna primanja podrazumevaju: precizno planiranje i kontrolu izvršenja budžeta za rashode za zaposlene na osnovu pouzdanih i pravovremeno dostupnih podataka, zatim uspostavljanje jedinstvenih procesa obračuna primanja u javnom sektoru kao i automatsku kontrolu unetih podataka i smanjenje mogućih grešaka.

Tu su, pre svega i obezbeđenje ažurnog broja zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, zatim ostvarivanje bolje bilansiranog i održivog budžeta kao i jačanje finansijskog upravljanja i kontrole rashoda za zaposlene.

Obezbeđeno je i posedovanje pouzdanih podataka o rashodima za zaposlene u javnom sektoru, na osnovu kojih se mogu sagledavati finansijski efekti eventualnih izmena propisa kojima se utvrđuju elementi za obračun i isplatu plata, kao i, primera radi,  poreskih propisa koji su vezani za primanja zaposlenih.

Omogućava se, na kraju, i pouzdana osnova za donošenje strateških i operativnih odluka koje se tiču sistema plata u javnom sektoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo