REGIONALNA SANITARNA DEPONIJA "KALENIĆ" Realizuje se projekat izuzetno važan za 15 samouprava - Jedan od šest takvih u zemlji (VIDEO)

Marija Stevanović

11. 10. 2023. u 19:00

U SELU Kalenić, pokraj Uba, polaganjem kamena temeljca juče je svečano obeležen početak izgradnje regionalne sanitarne deponije Kalenić. Svečanosti su pored premijerke Srbije Ane Brnabić, prisustvovali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predsednik Opštine Ub, Darko Glišić, francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar, kao i predstavnici 15 lokalnih samouprava, uključenih u ovaj veliki i značajan projekat.

РЕГИОНАЛНА САНИТАРНА ДЕПОНИЈА КАЛЕНИЋ Реализује се пројекат изузетно важан за 15 самоуправа - Један од шест таквих у земљи (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Peđa Vučković

Da je u pitanju projekat od izuzetne važnosti za zelenu agendu u Srbiji potvrdili su prilikom predstavljanja projekta svi prisutni - ministarka Vujović, direktor Eko Tamnave, Zoran Petrović, kao i premijerka Ana Brnabić koja se složila sa njima i posebno zahvalila ambasadoru Francuske u Srbiji, Pjeru Košaru, na podršci francuske Vlade u ovom projektu kao i sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Foto: Tanjug/Peđa Vučković

Kako je istakla, nije u pitanju samo novac, već i podrška u tome da se postignu visoki standardi u oblasti očuvanja životne sredine u Srbiji. 

Investicija vredna 31,5 miliona evra

Rok izgradnje regionalne sanitarne deponije "Kalenić" je 2025. godina, te je planirano da se do tada završe i sanitarna deponija i postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada. Procenjena vrednost ove investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Deponija će generisati preko 260.000 tona otpada iz 15 jedinica lokalne samouprave: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Obrenovca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice. Realizacijom ovog projekta biće rešen problem 500.000 građana sa teritorija ovih lokalnih samouprava koje će gravitirati tom regionalnom centru.

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica. 

"Važan projekat koji čisti Srbiju"

Odgovarajući na naše pitanje o izgradnji regionalnih deponija, koje su stavljene visoko na lestvici prioriteta u oblasti zaštite životne sredine, i njihovoj važnosti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i stvaranje održivih zajednica, premijerka Brnabić istakla je da je ova deponija važan projekat koji čisti Srbiju. 

- Vozila će prikupljati taj otpad na održiv i dobar način, prebacivati ga u transfer stanice, na ekološki prihvatljiv način po najboljim evropskim standardima - rekla je premijerka.

Ona je objasnila da se u regionalnim centrima otpad prerađuje i preprema za ponovnu upotrebu i navela da kompanija "Smurfit Kappa", koja se bavi proizvodnjom ambalaže papira, radi celokupnu proizvodnju sa recikliranim papirom u svojim fabrikama. Navela je i da će ovakve fabrike moći da povećaju svoju proizvodnju u Srbiji zahvaljujući ovakvim reciklažnim centrima. 

Foto: Tanjug/Peđa Vučković

- Oni su napravili sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, biološko postrojenje, najsavremenije na svetu i polako, zajedno sa našom privredom mi idemo u tom pravcu da zaista na najbolji mogući način štitimo našu životnu sredinu - istakla je Brnabić.

Premijerka je ukazala i na prognoze da Srbija treba da uloži oko šest milijardi evra za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi došla do evropskog standarda, te da mi u ovom momentu imamo projekte u vrednosti od 3,5 milijardi. Kako kaže, do 2014. godine u ovoj oblasti nije rađeno ništa. 

- Ostalo je da uradimo mnogo, ali je dobro da smo krenuli - istakla je Brnabićeva.

Važna uloga pojedinca

Prema rečima premijerke, ne postoji kraj Srbije u kome se ne vidi naša lična neodgovornost prema zemlji i životnoj sredini.

- Kada pogledate svuda niču nesanitarne divlje deponije i dalje lete kese po Srbiji. U našim rečnim vodotokovima je sve od mrtvih životinja do starih frižidera i šporeta, a onda se očekuje da država to nekako očisti i svi se gledamo međusobno i optužujemo državu za nedovoljno veliko ulaganje u zaštitu životne sredine.

O značaju projekta govorila je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ističući da ovo nije jedini regionalni centar koji počinje da se gradi, već samo jedan od šest takvih koji će biti izgrađeni u Srbiji, a koji su rezulat želje države da ulaže u zelenu infrastrukturu. 

- Ovo je svakako jedan od najvažnijih projekata kada je reč o upravljanju čvrstim otpadom u Republici Srbiji. Do kraja godine nas očekuje izbor izvođača za postrojenje za mehaničko-biološki tretman. Pored sanitarne deponije i ovog postrojenja, biće i transfer stanice, za sada u četiri opštine, ali će se uskoro završiti projekti, tako da će u šest opština biti transfer stanice i reciklažna dvorišta - najavila je ministarka Vujović u izjavi za "Novosti". 

Dodala je i da je izuzetno važno da je država spremna da ulaže u zelenu infrastrukturu i što će se graditi još pet regionalnih centara. Ovakvim projektima unapredićemo kvalitet svakoga od nas, a naročito građana koji ovde žive, navodi Vujovićeva za "Novosti" i ističe da su regionalni centri i zelena infrastruktura preduslov za zatvaranje nesanitarnih deponija koje muče građane. 

https://video.novosti.rs/vesti/video/8960-regionalna-sanitarna-deponija-kalenic-realizuje-se-projekat-vazan-za-15-lokalnih-samouprava

Najsavremeni ekološki standardi

Ministarka Vujović je takođe najavila i da do kraja godine počinje izbor izvođača za proširenje i rekonstrukciju "Srem-Mačva" deponije, kao i rekonstrukcija regionalnih centara u Pirotu i Užicu. Prema njenim rečima, ovi centri će biti građeni po najsavremenijim ekološkim standardima.

- Izuzetno je važno da će ovaj regionalni centar, kao i svi drugi koji budu građeni, biti građen po najsavremenijim ekološkim standardima. Mi pratimo zakonske regulative i direktive EU, menjamo zakone, usklađujemo ih kako bi ovo što bolje radili - rekla je Vujović i dodala da postoje problemi sa nesanitarnim deponijama koji građani koriste više desetina godina i najavila zatvaranje nesanitarnih deponija u svih 15 opština koje će ovaj regionalni centar obuhvatati kad se izgradi.

- Kada krene ovo postrojenje da se radi, pred završetak radova mi ćemo krenuti u zatvaranje takvih deponija. Prva je ona u Valjevu koja je i najveća - rekla je Vujovićeva.

Veliki dan za Ub

Predsednik opštine Ub Darko Glišić rekao juče da je ovo veliki dan za Ub i za 15 okolnih opština i da je bio dug put doći do početka radova.

- Težak put sa dokumentacijama, išli smo korak napred, dva nazad. Uspeli smo da se vratimo u kolosek i da ostavimo za naredne generacije nešto iza sebe, da imaju korist - rekao je on.

Glišić je dodao da očekuje da za godinu i po dana projekat bude završen i predat na upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (25)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!