"PO TOME SMO PRVI U SVETU" Brnabić: Do sada smo implementirali 79 odsto od ukupnog broja preporuka za samo dva izborna ciklusa

Tanjug

10. 10. 2023. u 15:41

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da opozicija pokušava da instrumentalizuje međunarodne institucije, OEBS i sve strane ambasade, zato što se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala.

ПО ТОМЕ СМО ПРВИ У СВЕТУ Брнабић: До сада смо имплементирали 79 одсто од укупног броја препорука за само два изборна циклуса

Foto: Novosti

- Zahtevali su da se izbori održe do kraja godine, i to parlamentarni i lokalni zajedno. Sada se obraćaju međunarodnoj zajednici i stranim ambasadama i pokušavaju da dođe do odlaganja izbora, kao i promene odluke da će izbora uopšte biti - rekla je Brnabićeva novinarima na Ubu.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje da li se zahtevi koje je navela u zvaničnom pismu OEBS-u, u okviru kojih je tražila da razmotri slanje Misije eskperata koja bi radila na proceni predizbornog okruženja i same pripreme za izbore, razlikuju od onih koji je naveo deo opozicije u pismu međunarodnoj zajednici, odgovorila da njihovi zahtevi nisu ni slični.

- Mi smo ozbiljni i konkretni, a oni kao i u svemu što rade neozbiljni. Pokušavaju da uvuku strani faktor u izazivanje nemira, što do sada nikada nije uspelo i mislim da i neće uspeti - navela je premijerka, koja je danas obišla početak radova izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' u opštini Ub.

Brnabićeva je odbacila kritike predstavnika opozicije da ništa nije rađeno po pitanju unapređenja izbornih uslova ističući da su urađene tri bitne stvari:

- Odmah nakon izbora smo zajedno sa ODIHR-om oformili radnu grupu, kao i stalnu radnu grupu koja radi na poboljšanju izbornih uslova. Zatim, izveštaj OEBS-a nakon izbora 2022. godine jasno kaže da postoje uslovi za slobodne i demokratske izbore, a da postoji još preporuka koje Srbija još nije implementirala. Bitno je da navedemo da smo mi do sada implementirali 79 odsto od ukupnog broja preporuka za samo dva izborna ciklusa, i po tome smo prvi u svetu. Takođe, OEBS donosi stalno odluke za unapređivanje izbora i izbornih uslova, u apsolutno svim državama na svetu, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj... - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je dodala i da se nada se da će tokom oktobra misija ODIHR-a doći u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (23)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom