SPOMENIK ARSENIJU TREĆEM ČARNOJEVIĆU: Pored grobnice Čarnojevića u Ruskom Selu kod Kikinde sada novo obeležje

R. Š.

09. 09. 2023. u 21:23

U porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Ruskom Selu kod Kikinde danas je otkriven i osvećen spomenik Arseniju trećem Čarnojeviću, pećkom patrijarhu i vođi velike seobe Srba u 17. veku.

СПОМЕНИК АРСЕНИЈУ ТРЕЋЕМ ЧАРНОЈЕВИЋУ: Поред гробнице Чарнојевића у Руском Селу код Кикинде сада ново обележје

Foto: Grad Kikinda

Pored crkve od ranije se nalazi i grobnica porodice Čarnojević koja je zaštićeno kulturno dobro, jer se jedna porodična grana tokom seobe naselila u ovo banatsko selo.

Otrkivanju spomenika prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, vladika banatski Nikanor sa sveštenstvom SPC, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, predsatvnici Mesne zajednice, Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912-1918. i drugih organizacija.

Foto: Grad Kikinda

Otkrivanje spomenika Arseniju trećem Čarnojeviću

- Danas smo otkrili spomenik jednom velikom sinu srpskog naroda patrijarhu Arseniju trećem Čarnojeviću, čoveku zahvaljujući kome je krajem 17. veka srpski narod, koji se našao u čeljustima velikih sila i borbi veliki carstava zadesila velika nevolja. Na čelo velike seobe stao patrijarh Čarnojević i poveo svoj narod koji je, između ostalog i ovde na severu Banata u okolini Kikinde, u Ruskom Selu, našao svoj novi dom – rekao je Selaković.

Foto: Grad Kikinda

Ministar Nikola Selaković

On je rekao i da je današnje okupljanje bila prilika da se obeleži godišnjica najstarijeg boračkog udruženje u Srbiji - Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. koje ove godine obeležava 120 godina od osnivanja i postojanja.

Spomenik Arseniju trećem Čarnojeviću, visok 2,8 mtera, izradio je ruskoselski učitelj u penziji Dušan Belović. Pre otkrivanja i osvećenja u crkvi je održana liturgija koju je predvodio vladika Nikanor.

– Spomenici su jako važni, jer nas podsećaju na identitet, koji nas definiše. Čovek kroz požrtvovanje i ljubav čini slavna i divna dela, tako i naši preci poput Arsenija Čarnojevića– rekao je protonamesnik ruskoselski Slobodan Divljakov.

Foto: R. Šegrt

Grobnica Čarnojevića u Ruskom Selu

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač izajvio je da ovaj spomenik treba da nas podseća na hrabrost i odvažnost patrijarha Arsenija trećeg Čarnojevića i da nas uči da moramo da čuvamo jedni druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!