SKUPŠTINA BASTI SVIRA KRAJ MANDATA: Pred poslanicima danas razrešenje ministra privrede zbog izjava mimo državane politike

S.S.R.

10. 07. 2023. u 10:56

POSLANICI Skupštine Srbije počinju danas raspravu o predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste, koji je u skupštinsku proceduru uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije, koji su Bastu i predložili za člana Vlade.

СКУПШТИНА БАСТИ СВИРА КРАЈ МАНДАТА: Пред посланицима данас разрешење министра привреде због изјава мимо државане политике

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Basta je, od kada je imenovan, izjavama iskakao iz zvanične politike i predlagao da se uvedu sankcije Rusiji. U zahtevu Jedinstvene Srbije, koji je upućen premijerki, traži se da se ministar, imajući u vidu da je stranka donela odluku da se on razreši sa svih stranačkih funkcija, smeni i iz njenog tima.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu. Kako se navodi, Bastine izjave su suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada.

- U svakoj državi na svetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada, taj podnosi ostavku - naveo je Marković u zahtevu za smenu Baste.

SPS, koalicioni partner JS, poslao je dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtevom JS.

Inače, ministar finansija Siniša Mali preuzeo je obaveze ministra privrede do izbora novog šefa ovog resora.

Sastanak sa Britancima

PREDSEDNIK Narodne skupštine Vladimir Orlić sastaće se danas sa delegacijom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, koja će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji. Oni dolaze neposredno posle lažnih optužbi britanske poslanice Ališe Kerns da se uz pomoć Srpske pravoslavne crkve kolima Hitne pomoći švercuje oružje na KiM. Poslanici Zavetnika su tražili otkazivanje posete delegacije koju, kako su saopštili, predvodi "Džeki Dojl Prajs, stranačka koleginica Kernsove". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu