BLOKADA PUTA ZBOG KURTIJEVE BLOKADE ŽIVOTA: Zašto su se u protest na KiM uključili vozači kamiona

D. Zečević

20. 06. 2023. u 23:00

VOZAČI kamiona iz centralne Srbije i danas su nastavili blokadu puteva nadomak administrativnih prelaza Jarinje i Merdare i onemogućavali prolazak kamionima sa registarskim tablicama tzv. Kosova.

БЛОКАДА ПУТА ЗБОГ КУРТИЈЕВЕ БЛОКАДЕ ЖИВОТА: Зашто су се у протест на КиМ укључили возачи камиона

Foto: D.Z.

Grupa vozača, koja danima na Jarinju čeka ulazak na Kosmet, blokirala je teretni saobraćaj na deonici puta Kosovska Mitrovica - Raška, nadomak Jarinja na području centralne Srbije, dok je na deonici puta Niš - Priština, od Merdara ka Kuršumliji u mestu Rudare, zaustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse. Obe deonice otvorene su za putnički saobraćaj, ali je znatno manje vozila.

- Ne želimo da ometamo slobodu kretanja, ali jednostvano hoćemo da odgovorimo istom merom na odluku prištinskih vlasti o zabrani ulaska kamionima sa srpskom robom - poručili su vozači kamiona. - Ova odluka pogađa i Albance, vozače kamiona koji izdržavaju porodice od ovog posla. A pre svega, namera nam je i da se solidarišemo sa našom braćom sa severa Kosova i Metohije koji su poslednjih meseci na udaru vlasti iz Prištine i neosnovano ih hapse. Želimo da znaju da smo uz njih.

Inače, na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić - Jarinje i danas su pripadnici specijalne kosovske policije s dugim cevima zaustavljali vozila i kontrolisali vozače. Zbog saopštenja predstavnika privremenih prištinskih institucija koji su pozvali građane tzv. Kosova albanske nacionalnosti da dok traje blokada puteva izbegavaju prolazak kroz centralnu Srbiju, smanjen je intenzitet saobrćaja i na prelazima Bela Zemlja i Mutivode na deonicama puteva Priština - Bujanovac i Priština - Medveđa.

Istovremeno, građani Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića i dalje mirno protestuju ispred zgrada opština, tražeći povlačenje specijalnih jedinica policije sa severa Kosova i Metohije i oslobađanje Srba uhapšenih zbog učešća na protestima.

- Mirni demokratski protesti su dozvoljeni svuda na svetu, osim Srbima na Kosovu i Metohiji, koji se hapse zato što žele da ukažu na svoju ugroženost. Ova hapšenja pokazuju koliko su Srbi na KiM ugroženi do režima u Prištini, i to treba da vidi ceo svet - poručuju građani sa protesta u Zvečanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (86)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije