NOVI KORAK KA VELIKOJ ALBANIJI: Opasna inicijativa u Skoplju - Srbija i Srpska moraju da "zbiju redove"

V. N.

29. 03. 2023. u 16:58

POD dirigentskom palicoim ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija danas je u Skoplju postavljen još jedan institucionalni okvir ka ostavrenju opasnog projekta "velike Albanije" koji bi ceo Balkan mogao da dovede na ivicu novih nestabilnosti i sukoba - inicijativa Zapadnobalkanska četvorka.

НОВИ КОРАК КА ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: Опасна иницијатива у Скопљу - Србија и Српска морају да збију редове

Foto: Tviter

Osmani je zajedno sa albanskim ministrom za Evropu i spoljne poslove Oltom Džakom, zamenikom ministra inostranih poslova i dijaspore tzv. Kosova Krešnikom Ahmetijem i savetnikom za spoljnu politiku crnogorskog premijera Đorđem Radulovićem, lansirao novu inicijativu „Zapadni Balkan – 100% usklađenost sa zajedničkom spoljnom bezbednosnom politikom EU".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, fokus sastanka bio je potpuno "usklađivanje četiri zemlje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske i ekonomske krize, koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu."

- Ministar Osmani izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma. Svaka od ovih zemalja pokazala je da su partneri NATO i EU od poverenja, time što su se pridružile sankcijama EU i SAD protiv Rusije, ali i pružanjem konkretne humanitarne i druge tehničke pomoći Ukrajini - navedeno je u saopštenju posle sastanka.

Zanimljivo je da su organizatori na zvaničnim profilima na društvenim mrežama isticali to što su iz ove inicijative izostale Srbija i Bosna i Hercegovina (naročito RS), s obrazloženjem da su maltene nepoželjne jer nisu uvele sancije Ruskoj Federaciji.

Time je antiruski narativ postao alibi i za još jedno institucionalno povezivanje prostora koje ekstremni planeri u Tirani i Prištini vide kao "autohtonu" odnosno "prirodnu Albaniju".

Na tom putu su vlade Albanije i tzv. Kosova, potpuno nekažnjeno, napravile i konkretne korake. Podsetimo, pre četiri godine potpisan je sporazum kojim se Priština i Tirana obavezuju na ujedinjavanje i koordinisanje spoljnih politika, ali i zajedničke ambasade, razmenu diplomatskog osoblja.

Praktično ukinute granice

Takođe, dve strane su se saglasile i o stvaranju teritorijalno administrativne celine od 30 kilometara unutar Albanije i isto toliko untar tzv. Kosova tako da su praktično ukinute granice.

Imajući sve ovo u vidu, a naročito kontekst u kome su Srbija i Republika Srpska označene kao remetilački faktor u regionu, jer ne sprovode zacrtanu agendu EU, već imaju svoju neutralnu poziciju, u narednom periodu trebalo bi očekivati jačanje institucionalnih veza između Beograda i Banjaluke kao svojevrsni kontrateg stavaranju "velike Albanije" koja je očigledna pretnja ne samo našem narodu nego i miru na čitavom Zapadnom Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama