PITANJE DISKRIMINACIJE I NASILJA NAD ŽENAMA: Sastanak Ane Brnabić i Alije El Jasir o rodnoj ravnopravnosti

Tanjug

07. 10. 2022. u 16:03

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UNWOMEN) za Evropu i Centralnu Aziju Alijom El Jasir.

ПИТАЊЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ И НАСИЉА НАД ЖЕНАМА: Састанак Ане Брнабић и Алије Ел Јасир о родној равноправности

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Na sastanku je ocenjeno da je saradnja vlade sa ovom UN agencijom dobra i da se zajednički realizuje više projekata u oblasti politika rodne ravnopravnosti. Brnabić i El Jasir posebno su pomenule projekte koje su u vezi sa socijalnim preduzetništvom i koje treba da doprinesu unapređenju ekonomskog položaja i ekonomskom osnaživanju žena, kao i projekte iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja.

Brnabić je rekla da je početkom godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu i da će vlada nastaviti saradnju sa međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva na implementaciji tog zakona, saopštila je pres služba vlade.

Srbija ima dobar zakonodavni okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, a pored toga je neophodno dalje jačati institucije koje se bave ovim temama.

Regionalna direktorka UNWOMEN El Jasir rekla je da su značajne aktivnosti koje vlada i premijerka sprovode u oblasti digitalizacije budući da je reč o temi koja je važna za prevazilaženje rodnog jaza u različitim oblastima.

Na sastanku je istaknuto pitanje borbe protiv diskriminacije i nasilja nad ženama, koje je globalno aktuelno i koje zahteva posebnu pažnju svih.

Sastanku su prisustvovale i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šefica UNWOMEN kancelarije u Srbiji Milana Rikanović, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DIRLJIVA PRIČA VUKA BOJOVIĆA: Stari Beograđanin je ušao u kancelariju i dao mi najdragoceniji poklon - bio sam GANUT, to je NAJVEĆE PRIZNANJE