PRIŠTINA POMENUTA MIMO DNEVNOG REDA: Aplikacija lažne države za članstvo u SE nije bila tema sednice, ali su se pojedine zemlje izjasnile

D. M. - M. St.

20. 05. 2022. u 21:34

ZAHTEV Prištine u petak se nije našao na dnevnom redu sednice Saveta Evrope, kojom je predsedavala Italija. Iako to nije bila zvanična tema, predstavnici Austrije, Danske, Finske, Hrvatske, Nemačke, Češke, Severne Makedonije i Albanije, kako saznajemo, nisu propustili priliku da se javno izjasne kako podržavaju članstvo Prištine u ovu međunarodnu organizaciju.

ПРИШТИНА ПОМЕНУТА МИМО ДНЕВНОГ РЕДА: Апликација лажне државе за чланство у СE није била тема седнице, али су се поједине земље изјасниле

Foto AP

Zvaničnici Velike Britanije, Turske i Francuske, međutim, nisu pominjali tzv. Kosovo i nove članice.

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković pred Komitetom ministara SE istakao je da će se Srbija svim raspoloživim diplomatskim sredstvima odgovoriti na ovakav potez Prištine. On je naglasio da bi razmataranje pravno nedopustivog i za našu zemlju apsolutno neprihvatljivog zahteva takozvanog Kosova za članstvo, dovelo u pitanje kredibilitet te organizacije.

- Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi - rekao je Selaković. - To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima SE. Dodatno, ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.

Selaković je upozorio i na to da bi članstvo Prištine bilo grubo kršenje teritorijalnog integriteta Srbije i dodao da Srbija podržava angažman SE na KiM koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope. On je istakao da nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrednosti Saveta Evrope, što je važan put ka članstvu u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili