KRAVA

Dragutin Stevanović

16. 04. 2024. u 08:26

SVE što je godinama urađeno da bi odnosi među državama Zapadnog Balkana postali koliko-toliko korektni, ako je već nerealno da budu i prijateljski, preti da se uzdrma narednih mesec dana.

КРАВА

Novosti

I to zbog velikih zapadnih sila koje su i na ovim prostorima pronašli slepe poslušnike, čija je glavna vodilja izreka - da komšiji crkne krave.

Tako sada moćni, uz pomoć poslušnih, rade po mehanizmu koje su davno patentirale kojekakve krizne grupe, a koje direktno izazivaju tenzije samo da bi opravdali svrhu postojanja. Za razliku od tih piromana amatera, čiji su motivi uglavnom finansijske prirode, potezi zapadnih centara liče na podmetanje opasnog požara.

Gurajući tzv. Kosovo u Savet Evrope, a Rezoluciju o Srebrenici na dnevni red Skupštine UN, moćnici su od Strazbura i Njujorka napravili dve pozornice na kojima će se jasno videti kakve komšije imamo i imamo li među njima prijatelja. Jer, susedi Srbije će pod reflektorima morati da kažu da li im je draži Beograd ili Priština, i treba li svim Srbima udariti žig - genocidni.

Bosna i Hercegovina postala je poligon moćnika s kojeg kreću sinhornizovani udari na Srbiju i Srbe, pa se očekuje da će zvanično Sarajevo učiniti sve da i narednih mesec dana iskaže vernost Šmitu i njegovim šefovima. Sa Hrvatskom, Albanijom i Bugarskom nema iznenađenja... Nakon odlaska DPS s vlasti pojavila se nada da će veze Srbije i Crne Gore početi da jačaju do nivoa bratskih. Ali, u džepu je članska karta NATO i juriš po onu za EU. Mađarska ima članske karte oba saveza, pa je često na strani komšija, Srbije. Za Rumuniju će ovo biti novi test.

Upravo se učlanjenje u EU, pa i u NATO, predstavlja kao spasonosna formula koja bi trebalo da izbriše zađevice u regionu. U međuvremenu nam Brisel nudi da podelimo šest milijardi evra. Ista brojka, samo u dinarima, pominjala se i u Pavićevom "Boljem životu". Razlika je što po ovom evropskom testamentu do milijardi stižu i oni koji ne moraju da ispune ni elementarni uslov. Da poštuju komšije i njihovu slobodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave