DRUGA STRANA: Rubinovi lekovi za "Veliku Srbiju"

MILORAD VUČELIĆ, glavni i odgovorni urednik

12. 04. 2023. u 07:06

DA nisu pokojnici, koji su otišli "Bogu na istinu", Ričard Holbruk i Madlen Olbrajt bili bi ovde na Balkanu. U njihovom odsustvu u Podgoricu, Tiranu i Skoplje stigao je Džejms Rubin sa već dobro poznatom biografijom. Naročito se isticao u vreme pre i posle bombardovanja Srbije. Za svoje zasluge dobio je orden od Atifete Jahjage zbog "vanrednog doprinosa za Kosovo tokom ratnog perioda". Ako ga je iko zaslužio - on je.

ДРУГА СТРАНА: Рубинови лекови за Велику Србију

Foto: D. Milovanović

Rubin je neposredno i u ime američke administracije posejao takvu i toliku količinu laži i dezinformacija da bi mu i najveći propagandni centri u svetskim ratovima mogli pozavideti. Ali to nije najgore jer on je imao moć da na osnovu proizvodnje sopstvenih laži i u skladu sa njima aktivno deluje u njihovoj realizaciji, i to najvećom mogućom silom, pa i vojnom. Naglasio je Rubin sada "da je ovde u ime predsednika Bajdena i sekretara Blinkena". Čim je stigao u Podgoricu, slagao je rekavši da Amerikanci nisu radili na biološkom oružju u Ukrajini, što je pred Senatom SAD priznala Viktorija Nuland.

Amerika deklarativno i zvanično podržava inicijativu "Otvoreni Balkan". A onda šalju Rubina da upozori Podgoricu na Srbe i Srbiju i da iskaže "uverenje da se Crna Gora neće ponovo okrenuti Beogradu i Moskvi". Postoji "jedan broj portala u Crnoj Gori koji širi dezinformacije iz Rusije i Kine". Dakle, i Kina je na tapetu. Verovatno je da će i u Tirani i Skoplju reći nešto slično kada je o "okretanju od Beograda" reč. 

Što se "malignog uticaja" Rusije i Kine tiče, to će Rubin i njegovi naredbodavci morati da rešavaju sa Rusijom i Kinom, Putinom i Sijem, tako da to nadilazi naše moći. A i o tome drugom prilikom. Opšte je poznato, pa i nama, da se Rusija i "meka moć" uopšte ne rimuju. Rusi u Srbiji računaju pre svega na podrazumevajuću ljubav Srba koja gotovo ništa ne košta, a čak i donosi izvesne koristi. Zato Stejt department zvanično izdvaja 800.000 dolara za projekat edukacije srpske omladine i suzbijanje pomenutog "malignog uticaja" Moskve. Brižno, nema šta. To je samo ono što se daje zvanično. Ali, da se mi zadržimo na temama Beograda i Srbije.

Rubin kaže da je veoma zadovoljan sastancima sa budućim liderima u Crnoj Gori i da oni "razumeju izazove borbe protiv dezinformacija i manipulacija". Izriče li na ovaj način Rubin i nezadovoljstvo učinkom tridesetogodišnjeg režima Mila Đukanovića koji na tome nije dovoljno radio? Treba to, izgleda, pojačati. Vidi se da od Milatovića i njegove stranke očekuje mnogo više, naročito u borbi protiv malignog uticaja Srpske pravoslavne crkve jer i ona je i te kako na Rubinovom tapetu. Kada u Crnoj Gori nije uspeo da se primeni model koji se danas primenjuje u Ukrajini, zahvaljujući velikim litijama, valja ga ponovo aktivirati.

Sprema se, sudeći po Rubinu, nova getoizacija Srba u Crnoj Gori i nastavak tvrde diskriminacije prema srpskom narodu koji čini trećinu stanovništva u toj republici. Treba li konačno napraviti rezervate za Srbe kao što je to svojevremeno učinjeno sa Indijancima u Americi. Pre će biti da su se Rubin i njegovi neposredni nalogodavci zabrinuli da Demokratski front posle parlamentarnih izbora može ući u vlast i da se i tako napravi most pomirenja u narodu. Pominju se zabrane, blokade televizijskih kanala, ukidanja portala i drugih sredstava komunikacije da bi se osujetio uticaj Beograda. Bilo bi višestruko lekovito da Rubin zatraži da se državljanima Crne Gore zabrani odlazak u Beograd. I obratno.

I da se konačno prekine ta priča o velikosrpskoj agresiji prema toj državi. Kako im svima skupa to već nije dosadno! Zar neko odista misli da ljudi iz Čačka, Pirota, Niša, Subotice, Aleksinca, Zaječara, Kovačice, Tutina, Bačkog Monoštora, Sombora, Jagodine, Zrenjanina, Kikinde, Rume, Novog Sada i Beograda svako jutro ustaju sa jednom jedinom namerom i mišlju - kako pokoriti Crnu Goru. Ta manija o sopstvenoj veličini i ugroženosti već dugo je tragikomična ili posve smešna.

Kada je već u Podgorici, mogao bi Rubin zapaziti da u toj NATO tvorevini ne funkcioniše skupština, da parlamentarna većina nema uticaja, da ne radi ustavni sud ni mnoge druge institucije, da se ne zna kada će se legalno održati izbori i da li će se održati, da se izbori održavaju na osnovu faktičkog, a ne pravnog stanja i osnova, da u Podgorici nema već mesecima vlasti izabrane na lokalnim izborima, da je vlada mesecima u tehničkom mandatu i bez parlamentarnog uporišta, da je ta većina dala premijerski mandat čoveku koga tadašnji šef države ilegalno nije prihvatio, da gotovo polovina policije hapsi drugu polovinu policije koja je integralni deo narko-mafije, da se i dalje odvija borba protiv pravoslavlja, da se pljačkaju hramovi SPC i pored toga što je potpisan Temeljni ugovor. Mogao bi se Rubin zainteresovati i za ekonomsku situaciju i teškoće koje ima naš bratski sused. Da li je sve ovo pobrojano prava preporuka za ulazak u EU? Prava slika poželjnog evroatlantizma!

I da li je moguće da je sve to proizvod malignog uticaja Beograda i Srbije i velikosrpske agresije.

Zašto se Srbiji osujećuje legitimno pravo koje ima svaka država, da pomaže svoj narod, pa tako i Srbe u Crnoj Gori? Zašto je to maligno i za koga? Zašto je svaki pogled na Beograd bio kažnjiv, a svaki pogled ka Sarajevu, Prištini, Zagrebu, Stambolu, Tirani bio poželjan? Zašto bi ideja "Otvorenog Balkana", koju je inicirao Aleksandar Vučić, bila za bilo koga opasna. A sa odobravanjem se podržava ne samo predstava već i stanje po kome je Balkan bure baruta.

Bauk velikosrpskog hegemonizma je proizvod austrougarskih obaveštajnih službi koje su posle preuzimali razni drugi antisrbi. Nikada, ali baš nikada to nije bila politika Srbije niti politika dominantnih političkih snaga u Srbiji. Od toga je napravljena čitava ideologija sa poznatim tragičnim posledicama. Nikome Beograd i Srbi ne prete. A ako nekome u Crnoj Gori ta izmišljena pretnja treba zbog alibija za vlastiti neuspeh ili pak zbog potreba uspostavljanja identiteta na antisrpstvu, preporučujemo im da nađu neka druga uporišta za svoj identitet i neke druge lekove za lečenje tih oboljenja. Rubin nikako nije preporučljiv kao lekar, a posebno su štetni lekovi koje propisuje. Dokazano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)