BRISEL ZSO KORISTIO KAO MAMAC? EU kroz dijalog Beograda i Prištine niže poraze

Dragutin Stevanović

09. 11. 2022. u 07:15

MOŽDA je bivša šefica diplomatije EU i posrednica Ketrin Ešton držala skrštene prste iza leđa kad se tog dana na stolu našao čuveni Briselski sporazum, i kad su tadašnji premijeri Srbije i privremenih prištinskih institucija, Ivica Dačić i Hašim Tači, po mišljenju mnogih, parafima načinili veliki korak u dijalogu i smirivanju tenzija između Beograda i Prištine.

БРИСЕЛ ЗСО КОРИСТИО КАО МАМАЦ? ЕУ кроз дијалог Београда и Приштине ниже поразе

Novosti

Nemamo drugog, racionalnog objašnjenja, zašto Brisel ne poštuje sporazum iza kojeg stoji potpisom i snagom svojih članica. Za skoro deceniju, koliko se čeka na formiranje Zajednice srpskih opština, predviđene baš tim dokumentom, sve smo videli: svakodnevne napade na Srbe, jurišanje Albanaca na crkve i manastire, hapšenja, suđenja bez dokaza, otimanje imovine... Evropska birokratska hobotnica spava.

I onda nema mesta čuđenju samozvanom premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju - koji neskriveno hoće da zaokruži nezavisnost lažne države - kada slavodobitno baca pod noge sve obaveze koje je Priština preuzela, pritom nekažnjeno progoneći Srbe.

Dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, EU upravo kroz dijalog Beograda i Prištine niže poraze. Mnogi zagledani u Kurtija, zamišljaju ga u "zelenski" maslinastoj majici kratkih rukava, i ne vide odakle stiže pretnja. Beogradu i Srbima sa KiM, u toj iluziji, nataknuta je ruska šubara i ispostavljeni nemogući zahtevi. Poturaju Šolc-Makronov plan da resetuju dijalog i traže da zaboravimo sve potpisano.

Jasno je odavno, ali neka i briselska vrhuška kaže: da li je ZSO bio vaš mamac kako bismo godinama lakše gutali parče po parče "nezavisnog" Kosova? Vredi li uopšte vaša reč? Kome i šta više možete da garantujete? I kada ćete priznati da dijalog treba da se nastavi u SAD? Na Ist Riveru, u Ujedinjenim nacijama.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna