REKE DOBIJAJU NOVI ŽIVOT: U Velikom Gradištu već počeli radovi na marini

J. Su.

12. 08. 2023. u 09:31

DRŽAVA je već započela radove na velikom projektu "Zaplovite Srbijom". Radovi na izgradnji marine u Velikom Gradištu su počeli, a prva faza će koštati 2,5 miliona evra. Rebalansom budžeta, biće obezbeđena sredstva za marinu u Golupcu, čija je vrednost više od dva miliona evra. Srbija nema nijednu marinu i ovo će biti prve dve koje će biti napravljene. Ovo je veliki zamajac u razvoju domaćeg turizma i od toga će imati koristi ne samo taj deo zemlje, već i čitava Srbija.

РЕКЕ ДОБИЈАЈУ НОВИ ЖИВОТ: У Великом Градишту већ почели радови на марини

Foto: Tanjug

Ovo nam je juče ispričao Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine. Kako je dodao, neće biti urađene samo marine, već i dodatni sadržaji. Biciklističke staze Euro velo 6 i 13.

- U toku je tender za izradu biciklističke staze, od Vračev Gaja do Stare Palanke, u opštini Bela Crkva - kazao nam je Kandić. - Takođe, i od Rama do Velikog Gradišta. I od Velikog Gradišta do Golupca. Cilj nam je da tu bude biciklistička staza dugačka od 50 do 60 kilometara. Najsavremenije uređena, po evropskim standardima. U sklopu infrastrukture razvoja na Podunavlju, počinjemo da radimo i kamp u Kovinu. To je opština sa najdužom obalom Dunava u Srbiji. Radimo na šljunkari. Biće to mesto za sve kampere iz Evrope. Po svim standardima, sa rekreativno-zabavnim sadržajem. Biće urađena i rekonstrukcija keja u Novom Sadu.

Kako nam je rekao Kandić, planira se i da na obodima Fruške gore, u Čortanovcima, bude urađen biciklistički kamp, sa sportsko-rekreativnim sadržajima. Do sledećeg leta, većina ovih stvari će biti urađena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio projekat "Zaplovite Srbijom", koji će biti razvijan istovremeno sa pripremama za "Ekspo 2027", u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra.

Za 2. septembar najavio je otvaranje pristana u Zemunu, nedaleko od zgrade Kapetanije. Na Dunavu će, rekao je Vučić, biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Palanke, Novog Sada i Smedereva. Predviđene su marine, putničkča pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova. - To sve ćemo morati da uradimo u naredne dve godine - kazao je Vučić. - To su ogromne investicije, koje radi Agencija za upravljanje lukama, a vrednost projekta je više od 150 miliona evra. Prema Vučićevim rečima, za "Ekspo" će u Beogradu biti uveden i rečni taksi, ali će biti urađen i pristan.

Veliki značaj za zemlju

KAKO kaže pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović, projekat "Zaplovi Srbijom" je od izuzetnog značaja, imajući u vidu plovne puteve, koji su resurs neograničenih mogućnosti u našoj zemlji. Koncipiran je tako da se iskoristi nautički i turistički potencijal naše zemlje. Uz to, imamo dve međunarodne reke i jednu međudržavnu. To je veliki broj kilometara plovnog puta i postoji velika mogućnost za ulaganje i razvoj. - Trend se nastavlja i posle korone raste broj stranih turista koji brodovima pristižu u našu zemlju - objasnio je Petrović. - Prethodne godine pristalo je 135.000 turista, dok je od početka ove godine do kraja jula pristalo preko 100.000 stranih turista u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024